Γνωμικα

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Γαστρεντερίτιδα ... τι να κάνω ;

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν το 95% των περιπτώσεων οφείλεται σε ιούς. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γαστρεντερίτιδα αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή ίωση μετά το κοινό κρυολόγημα, επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα, ένα είδος ιού που ευθύνεται για τη γαστρεντερίτιδα, ο νοροϊός, «κολλάει» πολύ εύκολα, ακόμα και από τα πληκτρολόγια των κομπιούτερ! Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τις πιθανότητες να «κολλήσετε» είναι να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, ιδιαίτερα την περίοδο που υπάρχει έξαρση της νόσου (Oκτώβριος-Απρίλιος).

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Δηλητηριάσεις ζώων και πρώτες βοήθειες

1. Αλλεργική αντίδραση: Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάμεσα σε δακρύρροια, ερεθισμό των ματιών, πρήξιμο του προσώπου και φτέρνισμα έως δύσπνοια, κατάρρευση και απώλεια αισθήσεων. Οδηγήστε τον σκύλο σας αμέσως στον κτηνίατρο.

2. Αιμορραγία: Επιδέστε την πληγή. Απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια αν η αιμορραγία είναι σοβαρή, ή αν δεν σταματά μετά το δέσιμο της πληγής.

3. Δυσκολία αναπνοής: Αν ο σκύλος δυσκολεύεται να αναπνεύσει, αναπνέει με θόρυβο, ή εμφανίζει σχετικά συμπτώματα όπως μπλε γλώσσα, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Σε περίπτωση που ο σκύλος σταματήσει να αναπνέει, είναι προτιμότερο να το οδηγήσετε απευθείας στον κτηνίατρο, από ότι να χάσετε πολύτιμο χρόνο επιχειρώντας καρδιακές μαλάξεις.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πώς να ανοίξεις ένα κρασί χωρίς ανοιχτήρι

Είσαι στην εξοχή με την καλή σου, τα έχεις οργανώσει όλα τέλεια, έχεις βρει το πιο απομονωμένο μέρος και θέλεις να δώσεις λίγο ρομάντσο στην υπόθεση. Έχεις το μπουκάλι με το κρασί και δεν έχεις τρόπο να το ανοίξεις!
Κι όμως, υπάρχει λύση για να ξεφύγεις από τη δύσκολη θέση και να γίνεις ήρωας στα μάτια της. Ούτε τον Μαγκάιβερ χρειάζεται να κάνεις, ούτε βραβείο ευρεσιτεχνίας να διεκδικήσεις. Απλώς να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει. Εάν δεν μας πιστεύεις, το βίντεο που ακολουθεί είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη, για το πώς να ανοίγεις ένα μπουκάλι, χωρίς ανοιχτήρι. Ιδού λοιπόν τα βασικά σύνεργα:

• Βίδα, κατσαβίδι, σφυρί

Επειδή έχεις μια ροπή προς τα μαστορέματα, είναι πιθανό να έχει ξεμείνει στο πορτ – μπαγκάζ του αυτοκινήτου σου η εργαλειοθήκη. Αυτό ήταν, το πρόβλημα το έλυσες. Πάρε μια βίδα και τοποθέτησέ τη πάνω από το φελλό. Με το κατσαβίδι πίεσέ την και προσπάθησε να την σφηνώσεις όσο γίνεται πιο βαθιά. Με χειρουργικές κινήσεις τράβηξέ την απαλά με το σφυρί και θα δεις ότι μαζί της βγαίνει και ο φελλός. Άντε και στην υγειά σας!

Μέθοδοι Εξίσωσης για καταδύσεις

Το πιο καυτό θέμα, όταν ξεκινά κανείς να συζητά για τα προβλήματα του υποβρύχιου βίου του, είναι η εξίσωση της πίεσης στα αυτιά του κατά την κατάδυση.

Η Μητέρα Φύση, δεν είχε καθόλου στο νου της όταν μας έπλαθε, τα αεροπορικά ταξίδια και τις καταδύσεις στα άβαθα. Εάν το είχε σκεφθεί, σίγουρα θα είχε στείλει πίσω στα σχεδιαστήρια το πρωτότυπο μοντέλο μεσαίο αυτί-ευσταχιανή σάλπιγγα. Οι γρήγορες κάθετες μετακινήσεις, είναι επίτευγμα του ανθρώπου και η ενεργητική εξίσωση της μεγάλης μεταβολής της πιέσεως στις αεροφόρες κοιλότητες του σώματός μας είναι λίγο έξω από την φύση μας. Με τη χρήση προχωρημένων τεχνικών όμως, σχεδόν όλοι μπορούν να κάνουν την εξίσωση των αυτιών πολύ ευκολότερη. Για τις ευσταχιανές σάλπιγγες, την ανατομία και τα προβλήματά τους, έχουμε μιλήσει αναλυτικά σε προηγούμενα τεύχη του περιοδικού. Ας γνωρίσουμε σήμερα τις μεθόδους εξίσωσης της πίεσης στο μεσαίο αυτί μας.

Το Σινικό Τείχος μεγαλώνει (κατά πολύ)

Αρκετά χιλιόμετρα μεγαλύτερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι το Σινικό Τείχος. Σύμφωνα με έκθεση που ανακοίνωσαν οι αρχές της Κίνας και δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο Xinhua, το μήκος του Τείχους φθάνει τελικά τα 21.196,18 χιλιόμετρα και όχι τα 8.850 χιλιόμετρα, όπως είχε ανακοινωθεί το 2009. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους του Πεκίνου στο πρακτορείο Xinhua, μεγαλώνει και το μέρος του Τείχους που είναι επισκέψιμο από τους Τουρίστες. Έτσι ανοίγουν δύο ακόμη τμήματα του Τείχους, καθώς τα τέσσερα που είναι ήδη ανοιχτά ασφυκτιούν από τουρίστες τα Σαββατοκύριακα και στις αργίες. Λόγω του συνωστισμού κατά καιρούς οι τουρίστες σκαρφάλωναν στα κλειστά τμήματα, προκαλώντας ζημιές στην κατασκευή του, και έτσι οι Αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν τα τμήματα «Huanghuacheng» και «Hefangkou». Μάλιστα, οι δημαρχία του Πεκίνου αναμένεται να επεκτείνει και τις περιοχές Mutianyu και Badaling στα βόρεια προάστια της πόλης. Η κατασκευή του Σινικού Τείχους, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, άρχισε το 500 π.Χ. προκειμένου να προστατέψει τα βόρεια σύνορα της Κίνας και παραμένει η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατασκευή στην υφήλιο.

Μένω μόνος μου, τι να μαγειρέψω;

Πολλοί άνθρωποι που μένουν μόνοι τους, καταλήγουν να μαγειρεύουν θρεπτικά γεύματα για τον εαυτό τους. Τα συνήθη προβλήματα που … αντιμετωπίζουν, είναι ο περιορισμός στις επιλογές υγιεινών γευμάτων, η συνεχής κατανάλωση υπολειμμάτων φαγητών και το άσκοπο πέταγμα φαγητού, επειδή η ποσότητα που μαγείρεψαν ήταν περισσότερη από όση μπορούσαν να καταναλώσουν. Με έναν απλό προγραμματισμό ωστόσο, είναι δυνατό να ετοιμάσουμε απλά, γρήγορα και ποιοτικά γεύματα, ακόμη και για ένα άτομο. Μερικές χρήσιμες συμβουλές, που μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση φαγητού, αλλά και στην διευκόλυνση της προετοιμασίας των γευμάτων για ένα άτομο δίνονται παρακάτω:
 1. Αγοράστε μόνο την ποσότητα φαγητού που θα σας χρειαστεί και καταψύξτε την ποσότητα που περισσεύει. Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα, τα οποία μπορούν να καταψυχθούν όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, ξηροί καρποί, ψωμί κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο θα τα διατηρήσετε φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα. Για καλύτερη ποιότητα και γεύση φροντίστε να τα καταψύξετε όταν είναι φρέσκα.
 2. Αγοράστε σε μικρές ποσότητες τρόφιμα που αλλοιώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Anekdoto me to augo

Ένας πατέρας προσπαθεί να ταΐσει τον γιόκα του..
Έλα Γιαννάκη,φάε το αυγό σου να μεγαλώσουν τα ποδαράκια σου.
Όχι ζε σέλω..
Φάε το αυγό σου να μεγαλώσουν τα χεράκια σου.
Όχι ζε σέλω…
Φάτο βρε αγόρι μου, να μεγαλώσει το πουλάκι σου..

Και η μαμά από την κουζίνα:
Φάτο εσύ το αυγό Τάκη, θα φτιάξω κρέμα για το παιδί… !

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Αναπνοή κατά την κατάδυση

Αναπνοή
Θέμα πολύπλοκο και μεγάλο που θα μας απασχολήσει αρκετά, αλλά και πολύ δημοφιλές μεταξύ των ελευθέρων δυτών. Λογικό δεν είναι άλλωστε; Όταν βουτάς με μια ανάσα, πρέπει να αναπνέεις σωστά.

Από Λιανός Παναγιώτης (ΑΡΧΕΙΟ DEEP MAGAZINE)

LinkWithin

Top