Γνωμικα

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ερασιτεχνική αλιεία και Υγεία

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους στο ψάρεμα . Μερικοί ψαρεύουν για ευχαρίστηση, κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τα ψάρια για τροφή, και μερικοί το κάνουν για τα προς το ζην. Από όλους τους παραπάνω πιθανούς λόγους , το ψάρεμα είναι ίσως η πιο ευχάριστη ασχολία, διότι οι άνθρωποι, καταρχήν, ψαρεύουν από προσωπική επιλογή. Δεν υπάρχει καμία πίεση στην ερασιτεχνική αλιεία. Δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για τη μη αλίευση των ψαριών, ίσως μια μικρή απογοήτευση, αλλά δεν σημαίνει τίποτα αυτό όσο αφορά την υγεία μας. Εκτός από την πραγματικά ευχαρίστηση από την αλίευση των ψαριών, υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη. 

πηγή: http://paraktiopsarema.gr
Τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ καλά για τη σωματική, καθώς και την ψυχική υγεία του ατόμου. Δεν χρειάζεται πολλή δύναμη και αντοχή για το ψάρεμα μας, ωστόσο όμως, το ψάρεμα ενσωματώσει την άσκηση των πνευμόνων, της καρδιάς και διάφορες ομάδες μυών. Παράδειγμα, για να φτάσουμε στον τόπο στον οποίο θα ψαρέψουμε, εκτός των άλλων γυμνάζουμε γενικά τα πόδια, πιθανώς σε κάποια μικρή αναρρίχηση, καθώς και όταν μεταφέρουμε ίσως τον εξοπλισμό μας στο αγαπημένο σημείο ψαρέματος. Αυτές είναι μερικές από τις σωματικές δραστηριότητες με τις οποίες καίμε θερμίδες και ασκούμε διάφορες ομάδες μυών, που προφανώς είναι καλές για την υγεία μας. Οι διάφορες δραστηριότητες που εμπλέκονται στην προετοιμασία για την ψαρευτική εξόρμηση, είναι επίσης καλές για τους μυς των χεριών, των δάχτυλων, τους καρπούς και τους βραχίονες μας. Η προετοιμασία των καλαμιού μας και του μηχανισμού, η κατασκευή της αρματωσιάς μας, το δέσιμο των αγκιστριών, των μολυβιών και τέλος, η ετοιμασία του δολώματος μας , είναι οι δραστηριότητες που λειτουργούν στην εκγύμναση όλων αυτών των μυών σε κάποιο βαθμό. Επίσης μια πολύ καλή άσκηση που γυμνάζει σχεδόν όλο το σώμα είναι η ρίψη της αρματωσιά μας στο νερό με την χρήση καλαμιού!!

Καθώς το ψάρεμα είναι ως επί το πλείστον ένα υπαίθριο άθλημα είναι καλό για τους πνεύμονες και το δέρμα. Όντας σε εξωτερικούς χώρους δίνει στον ψαρά την ευκαιρία να πάρει την αφθονία του φρέσκου αέρα στους πνεύμονές του το οποίο είναι θεμελιώδους σημασίας για μια υγιή σωματική και ψυχική κατάσταση. Επίσης ο πρωινός χειμωνιάτικος ήλιος είναι ένα άλλο μεγάλο όφελος για την υγεία μας διότι παράγει μια σειρά από ευεργετικές σωματικές λειτουργίες για την διατήρηση ενός υγιούς σώματος και εμφάνισης. Διανοητικά τώρα, το ψάρεμα απαιτεί πολύ λίγη προσπάθεια. Δολώνουμε το αγκίστρι μας το ρίχνουμε στο νερό και περιμένουμε το ψάρι να τσιμπήσει. Αυτό δεν ακούγεται σαν κάτι που απαιτεί τη χρήση πολλών εγκεφαλικών κυττάρων, έτσι δεν είναι; Σίγουρα όχι, και αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος για την ψυχική υγεία μας. Επειδή η αλιεία δεν απαιτεί τεράστιο ποσό της ενέργειας του εγκεφάλου μας, βοηθάει να χαλαρώσουμε το μυαλό μας και ταυτόχρονα λειτουργεί σαν μια «παρένθεση» στην καθημερινότητα μας . Στο ψάρεμα μας δεν υπάρχει πίεση, προθεσμίες, κανείς δεν θέλει αυτό ή εκείνο, δεν υπάρχει θόρυβος μηχανήματα ή πολυκοσμία? Μόνο καθαρός αέρας, ήλιος και την αφθονία χαλάρωσης. Οι διακοπές του εγκεφάλου! Αυτό φυσικά που δεν θα πρέπει να λείπει, αν θέλουμε την απόλυτη χαλάρωση στο ψάρεμα μας θα είναι ένα μπουκάλι νερό, ένας καφές ή κάποιο ρόφημα, ίσως ένα σάντουιτς και ίσως μερικά άλλα σνακ και όλα αυτά για να μην μας χαλάσει η πείνα ή η δίψα την ηρεμία μας.

Εν κατακλείδι, το ψάρεμα είναι μια φοβερή συνταγή για ένα υγιέστερο σώμα και μυαλό. Πάρτε μια μικρή άσκηση, ανακατέψτε τη με ήλιο και καθαρό αέρα, προσθέστε καλή παρέα και μερικές φορές, λίγο και καλό φαγητό και απολαύσετε καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής. Τέλος, υπάρχει ένα ακόμα όφελος. Με λίγη τύχη, μπορεί τα ψάρια να μας κάνουν την χάρη και να τσιμπήσουν το αγκίστρι μας, και όλοι γνωρίζουν το πόσο υγιεινή είναι η κατανάλωση ψαριών.



πηγή: http://paraktiopsarema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Top