Γνωμικα

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Παρκούρ (Η τέχνη της φυγής) Free running

Τι είναι το Parkour (Η τέχνη της φυγής !)
Το Parkour ("παρ-κώρ" στα αγγλικά και "παγ-κούγ" στα γαλλικά), γνωστό και ως Η Τέχνη της Φυγής, είναι μια γαλλικής καταγωγής μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη, ασφαλής και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Οι μαθητές του Parkour ονομάζονται traceurs και οι μαθήτριες traceuses.


Στο parkour περιλαμβάνονται και η υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, όπου ως εμπόδια μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα, από βράχοι, ποτάμια, ή κλαδιά μέχρι τοίχοι, πεζούλια, ή κάγκελα. Ένας traceur καλλιεργεί την ικανότητα να εντοπίζει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τόσο στην καθημερινή του ζωή, όσο και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών. Γι'αυτό το λόγο η κατηγοριοποίηση του Parkour ως δραστηριότητα είναι δύσκολη, αφού κάποιοι το θεωρούν άθλημα ενώ κάποιοι πολεμική τέχνη. Πολλοί, ωστόσο, είναι ευχαριστημένοι με το να τοποθετούν το Parkour στη δική του κατηγορία: "Το Parkour είναι Parkour."

Το Parkour καθιερώθηκε από το David Belle (Νταβίντ Μπελ) τη δεκαετία του '80, και ως γενέτειρά του θεωρείται η Lisses, ένα προάστιο του Παρισίου της Γαλλίας. Εμπνευστής του Parkour, ωστόσο, είναι ο Βιετναμέζικης καταγωγής Raymond Belle, στρατιώτης, πυροσβέστης, μαθητής της Méthode Naturelle, και πατέρας και μέντορας του David Belle. Ο όρος Parkour προκύπτει από το Parcours du Combattant, ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ'εμποδίων. Ο Hubert Koundé, φίλος του David Belle, είχε την ιδέα να δανειστούν τη λέξη parcours (που σημαίνει διαδρομή), να αντικαταστήσουν το γράμμα "c" με "k" για να υποδηλώνει μαχητικότητα, και να αφαιρέσουν το άηχο "s", γιατί ήταν αντίθετο με τη φιλοσοφία του Parkour περί ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας

Τι είναι το Free running
Το Freerunning είναι η τέχνη της ελεύθερης σωματικής έκφρασης, χωρίς περιορισμούς και όρια. Αποσκοπεί στην ομορφιά, τη χάρη, και την ομαλότητα της κίνησης. Ο free-runner προπονείται ώστε να μπορεί να κινείται ελεύθερα στο περιβάλλον, αστικό ή μη, και να μπορεί να εκφράζει τον εαυτό μέσω της διάδρασης με τα διάφορα αντικείμενα του χώρου.

Ο όρος "Free-Running" επινοήθηκε από το Guillaume Pelletier, ένα από τα άτομα που συμμετείχαν στην παραγωγή του ντοκυμανταίρ Jump London, το 2003. Αρχικά, προοριζόταν για μια πιο διεθνή έκδοση του Parkour, μιας και τα Αγγλικά είναι πιο διαδεδομένη γλώσσα, και ο Pelletier θεωρούσε οτί το όνομα "Free-Running" αποτελούσε ακριβή μετάφραση της λέξης "Parkour". Έτσι, και οι δύο αυτοί όροι χρησιμοποιούνταν εναλλακτικά στο Jump London.

Ωστόσο, η άποψη του Sébastien Foucan για το Parkour απέκλινε από αυτή του David Belle. Έτσι, η κοινότητα άρχισε να αναφέρεται στην έκδοση του Foucan ως "Free-Running", και κράτησαν το όνομα Parkour για τον ορισμό του David Belle.

Σύμφωνα με τον Foucan το Freerunning δεν έχει να κάνει με την ομορφιά αλλά με το να νιώθεις συνδεδεμένος με το περιβάλλον σου. Βαθειά επηρεασμένη από τις πολεμικές τέχνες,
η φιλοσοφία που κρύβει ορίζει την σύνδεση του σώματος με το πνεύμα και το περιβάλλον. Μπορεί να συγκριθεί με την κίνηση των ζώων η την ρευστή κίνηση του νερού.

Οι αξίες που έχουν δωθεί στο Freerunning σύμφωνα με τον δημιουργό του είναι οι εξής :

  • Ακολούθησε το δικό σου μονοπάτι
  • Μην σταματάς να προπονείσαι
  • Σεβάσου τους συναθλητές σου
  • Γίνε έμπνευση για τους άλλους
  • Να είσαι θετικός και να ψάχνεις για θετικότητα και στο περιβάλλον που εξασκείσαι
  • Να σέβεσαι το περιβάλλον σου
  • Είσαι ελεύθερος να δοκιμάσεις άλλες πειθαρχίες
  • Μην το παίρνεις τόσο σοβαρά
  • Το ταξίδι είναι πιο σημαντικό από το προορισμό
  • Δεν υπάρχει καλό η κακό, σωστό η λάθος, αυτό που μετράει είναι οι εμπειρία που αποκτάς μέσω της προπόνησης.
  • Το Freerunning δεν είναι elite πειθαρχία αλλά για τους ανθρώπους που αγαπάνε την μετακίνηση.
  • Διοχέτευσε με καλό τρόπο την ενέργειά σου, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεις καλύτερος.

Γιια ολοκληρωμένες πληροφορίες και υλικό σχετικά με την τέχνη του Freerunning, μπορείτε να μελετήσετε και την σελίδα του δημιουργού (Sébastien Foucan) του και η οποία βρίσκεται εδώ.
http://parkour.gr/

Βίντεο για να καταλάβετε τι εννοούμε:



PARKOUR Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ, ΚΥΔΩΝ TV-ΕΚΠΟΜΠΗ... by orizonteskydon

1 σχόλιο:

  1. Πρέπει να είναι αξιοζήλευτη η ελευθερία που θα νιώθουν όταν μπορούν σωματικά να δραστηριοποιούνται στην τέχνη της φυγής!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Top