Γνωμικα

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η εκδοχή του σχεδιαστή της Williams-Renault για τον θάνατο του Σένα

Μπορεί να έχουν περάσει 17 χρόνια από το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον Άιρτον Σένα, όμως ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ήταν αυτό που το προκάλεσε.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή για το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στην πίστα της Ίμολα, έδωσε ο σχεδιαστής της Williams-Renault FW16 Άντριαν Νιούι, σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα "Guardian".

"Τα λίγα μαλλιά που είχα, έπεσαν μετά το δυστύχημα. Με άλλαξε πάρα πολύ σαν άνθρωπο αυτό το τραγικό περιστατικό. Ο Πάτρικ Χεντ (σ.σ. τότε τεχνικός διευθυντής της Williams) κι εγώ αναρωτηθήκαμε αν πραγματικά επιθυμούμε να συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά που κάναμε. Αν θέλαμε να συμμετέχουμε σε ένα άθλημα, όπου άνθρωποι μπορούν να χάσουν τη ζωή τους μέσα σε κάτι που εμείς κατασκευάσαμε. Επίσης, αναρωτηθήκαμε αν το δυστύχημα προκλήθηκε από κάτι που έσπασε ή από λάθος σχεδιασμό. Στη συνέχεια ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης", δήλωσε αρχικά ο Νιούι.



Και προσέθεσε: "Ακολούθησε μία πολύ δύσκολη περίοδος για όλους στην ομάδα. Θυμάμαι πως η επόμενη μέρα του δυστυχήματος ήταν αργία, ωστόσο κάποιοι πήγαμε στο εργοστάσιο, προσπαθώντας να μελετήσουμε όλα τα δεδομένα για να διαπιστώσουμε τι συνέβη. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν θα μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως έσπασε η κολόνα του τιμονιού και το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτό συνέβη εξαιτίας του ατυχήματος ή αν αυτό το προκάλεσε. Είχε ρωγμές και αργά ή γρήγορα θα έσπαγε. Επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο σχεδιασμός της ήταν μέτριος. Παρόλα αυτά, όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν πως το μονοθέσιο δεν βγήκε εκτός πορείας λόγω σπασμένης κολόνας τιμονιού. Το πιθανότερο είναι να υπήρξε "κλατάρισμα" του πίσω δεξιού ελαστικού λόγω θραυσμάτων που βρίσκονταν στην πίστα. Αν έπρεπε να επιλέξω μία αιτία, θα ήταν αυτή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο 52χρονος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Top