Γνωμικα

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

"Γκρίζα" για τους Τούρκους Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι

Συγκρίνοντάς τα με τα Ίμια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία επί του Φαρμακονησίου και του Αγαθονησίου, με τις “ευλογίες”, όπως φαίνεται από απόρρητο τηλεγράφημα του 2009, που πρόσφατα διέρρευσε από το Wikileaks, και των ΗΠΑ.
Ο Νταβούτογλου χρωμάτιζε “γκρίζα” τα δύο νησιά, ενώ η Ουάσιγκτον, αν και αναγνώριζε ότι αποτελούν ελληνικό έδαφος, έπαιζε σε “διπλό ταμπλό”, αποστέλλοντας μάλιστα δύο παράλληλα διαβήματα προς τις δύο χώρες, κατ' εντολήν της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον.


Από τη μία καλούσε την Αθήνα να μην απαντά στις τουρκικές προκλήσεις και από την άλλη την Άγκυρα να παύσει τις υπερπτήσεις, για να μην “ενισχύει τα ελληνικά επιχειρήματα στο Αιγαίο”.

Στο εν λόγω απόρρητο τηλεγράφημα, που φέρει την υπογραφή του Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα, Τζέιμς Τζέφρι, αναφέρεται πως “ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε, ότι η κυριαρχία αυτών την βράχων ήταν υπό αµφισβήτηση, όπως τα Ίμια και οι Ελληνες επιλέγουν συγκεκριµένα θέµατα για να κινητοποιήσουν τις ΗΠΑ, αντί να ασχοληθούν µε συνολικό τρόπο για τα θέµατα του Αιγαίου”.

"Δε συμφέρει την Τουρκία η αμφισβήτηση της κυριαρχίας δύο κατοικημένων νησιών"

Μετά από ένα εξάμηνο τουρκικών υπερπτώσεων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, ο Τζέφρι συναντήθηκε στις αρχές Μαΐου του 2009, για να συζητήσει τα θέματα του Αιγαίου, με το στρατηγό Χασάν Ισγκίζ, Νο 2 του τουρκικού Γενικού Επιτελείου τότε και Διοικητή της 1ης στρατιάς σήμερα.

Στο τηλεγράφημα, που απέστειλε ο Τζέφρι προς την Άγκυρα, αναφέρεται πως πολλά από τα επιχειρήματα της Τουρκίας, σχετικά με το καθεστώς του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, έχουν ουσία, αλλά “η αμφισβήτηση της κυριαρχίας δύο κατοικημένων νησιών, του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου, δεν εξυπηρετεί την Τουρκία”.
Ο Τζέφρι πίεσε το στρατηγό να σταµατήσει τις υπερπτήσεις και να συνεχίσει να συνεργάζεται µε την Ελλάδα στα θέµατα του Αιγαίου.

“Ο Ισγκίζ έλαβε υπ’ όψιν του τα σηµεία αυτά, αλλά ούτε επιβεβαίωσε ότι οι υπερπτήσεις έχουν συµβεί, ούτε συµφώνησε να βάλει τέλος σε αυτές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αµερικανός πρεσβευτής.

Οι ελληνικές αναχαιτίσεις ευθύνονται για τις υπερπτήσεις
Στο ίδιο τηλεγράφηµα ο Τζέφρι αναφέρεται στη συνάντησή του µε τον αναπληρωτή διευθυντή των Αεροναυτικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ, Μπασάτ Οζτούρκ, ο οποίος δήλωσε άγνοια για τις τουρκικές υπερπτήσεις και δεσμεύτηκε, να το ερευνήσει.

Όπως σημειώνει ο Τζέφρι, ενώ οι Ελληνες διαµαρτύρονται για τις υπερπτήσεις, οι Τούρκοι διαµαρτύρονται για τις αναχαιτίσεις.

“Σχεδόν κάθε φορά που ένα τουρκικό F16 πετά πάνω από το Αιγαίο, ανεξάρτητα από το ίχνος του, αναχαιτίζεται από ελληνικό F16. Οταν το τουρκικό αεροσκάφος αναχαιτίζεται, κάνει µανούβρες µάχης και σε αυτό το σηµείο δεν µπορεί πια να θεωρηθεί υπεύθυνο για το αν υπερίπταται ελληνικού εδάφους”, ανέφερε χαρακτηριστικά, υιοθετώντας τα τουρκικά επιχειρήµατα.
Ο Οζτούρκ επανέφερε την ιδέα της υιοθέτησης “κώδικα συµπεριφοράς” πάνω από το Αιγαίο που προτείνει η Αγκυρα στην Αθήνα και υποστήριξε, ότι οι αναχαιτίσεις είναι πιο επικίνδυνες από τις υπερπτήσεις, γιατί ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήµατος.

“Η Ελλάδα κάνει περισσότερες υπερπτήσεις”
Σε συζήτηση που είχε αργότερα ο Αµερικανός πρεσβευτής με τον Νταβούτογλου, για την ανάγκη να σταµατήσουν οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι, ο δεύτερος, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, “αντέδρασε αρχικά, υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία αυτών των “βράχων” ήταν υπό αµφισβήτηση, όπως τα Ιµια, και οι Ελληνες επέλεγαν συγκεκριµένα θέµατα για να κινητοποιήσουν τις ΗΠΑ, αντί να ασχοληθούν µε συνολικό τρόπο µε το σύνολο των θεµάτων του Αιγαίου”.
Ο Τζέφρι του απάντησε ότι, ανεξάρτητα από το τι έκανε η Ελλάδα, αµφέβαλλε για το επιχείρηµα των Τούρκων.

“Τα νησιά είναι κατοικηµένα και το να προβάλλετε επιχειρήµατα επί της κυριαρχίας τους µέσω των υπερπτήσεων πολεµικών αεροσκαφών σε χαµηλό ύψος δεν είναι σωστό”, ήταν η απάντησή του.

Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε την Ελλάδα, ότι κάνει περισσότερες υπερπτήσεις από τους Τούρκους, αλλά ο Τζέφρι του υπενθύµισε ότι οι υπερπτήσεις των Ελλήνων δε συνοδεύονται από διεκδικήσεις επί της τουρκικής κυριαρχίας.

“Σε αυτό το σηµείο, ο Νταβούτογλου άλλαξε συµπεριφορά και είπε ότι είχε παραγγείλει και περίµενε έναν απολογισµό όλων των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο”, καταλήγει το τηλεγράφημα, όπως αναφέρουν τα "Νέα" (18/05).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Top