Γνωμικα

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ναύπακτος - Lepanto : Μια όμορφη πόλη

Περπατάμε στο βενετσιάνικο λιμάνι, απολαμβάνουμε τη θέα από τις χορταριασμένες επάλξεις του κάστρου, ψηλά, στην κορφή του λόφου, αναζητούμε δράση και περιπέτεια στ αφρισμένα νερά του Εύηνου ποταμού, φτιάχνουμε χιονάνθρωπους στα λευκοντυμένα δάση της Ορεινής Ναυπακτίας… Χρειάζονται κι άλλα για ένα γεμάτο σαββατοκύριακο;
Είτε έρχεσαι από το Γαλαξίδι, μέσω του παράκτιου δρόμου που διατρέχει τα παράλια της Στερεάς Ελλάδας, είτε μέσω Ρίου - Αντίρριου, θα κατευθυνθείς αναγκαστικά στο λιμάνι. Το λέγαμε χρόνια τώρα, πως ο παρακαμπτήριος δρόμος που θα έπαιρνε τα φορτηγά και τις νταλίκες μακριά από το μικροσκοπικό μεσαιωνικό λιμάνι, θα έδινε άλλο αέρα στη θαλασσινή πολιτεία του κορινθιακού κόλπου. Έτσι και έγινε. Η Ναύπακτος δείχνει και πάλι ν' ανασαίνει. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις βόλτες τους στην προκυμαία, στα σοκάκια της παλιάς πόλης, στους πεζόδρομους της απλωτής πλατανοσκέπαστης παραλίας του Γρίμποβου. Όπως και να το δεις, η Ναύπακτος είναι πραγματικά ένα χάρμα οφθαλμών, χειμώνα - καλοκαίρι.
Ματιές στην ιστορία
Η αρχαία Ναύπακτος κτίσθηκε 3.000 χρόνια πριν, από φύλα Δωριέων. Πολλές φορές το όνομά της συνδέθηκε με ιστορικά γεγονότα και ναυμαχίες. Το 429 π.Χ. στα νερά της έγινε η ναυμαχία μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών. Χίλια χρόνια μετά, το 1571, σε μία άλλη ναυμαχία, που πήρε το όνομά της από την όμορφη πόλη, συγκρούστηκαν ο ευρωπαϊκός με τον τούρκικο στόλο. Τότε έχασε και το χέρι του, πολεμώντας, ο Μιχαήλ Θερβάντες. Το παλιό όνομα της Ναυπάκτου ήταν "Έπαχτος". 
Οι Ενετοί την ονόμασαν "Λέπαντο" και οι Τούρκοι "Ενεβαχτέ". Το σημερινό της όνομα προήλθε από τα πολλά ναυπηγεία που διέθετε η περιοχή. Τα δύο βενετσιάνικα κάστρα, το ένα στο λιμανάκι και το άλλο στην άνω πόλη, τα σπίτια των Τζαβελαίων και του Μπότσαρη, καθώς και ο αρχαίος ναός του Ασκληπιού υπενθυμίζουν την ιστορία αυτού του τόπου.


Τι θα δείτε
Το παλιό ενετικό λιμάνι παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και σίγουρα είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Απολαμβάνεις την πρωινή λιακάδα πίνοντας το καφεδάκι σου και χαζεύοντας τα καΐκια στο αδιάκοπο πήγαινε-έλα. Τη νύχτα, πάλι, αλλάζει πρόσωπο, πλημμυρίζει από κόσμο, χρώματα και ήχους.
Ψηλά, πάνω από το λιμάνι, κρέμεται ο όγκος του Κάστρου. Όλοι κάποια στιγμή της μέρας θα περάσουν από εδώ, για ν' απολαύσουν την -ομολογουμένως- μοναδική θέα στο πανόραμα του κορινθιακού κόλπου και των απέναντι μοραΐτικων βουνών, που ορθώνουν το χιονισμένο παράστημά τους σαν τείχος, που φράζει τον προς νότο ορίζοντα. Αξίζει μια βόλτα ως τα τουρκικά χαμάμ. Θα τα βρείτε στη ρίζα του λόφου, όπου δεσπόζει το κάστρο, ενώ κοντά είναι και το αναπαλαιωμένο σπίτι του πολέμαρχου Τζαβέλα.
Οι εξορμήσεις
Πάμε παραλία
Αν είστε λάτρεις της θάλασσας χειμώνα-καλοκαίρι, όλοι οι δρόμοι θα σας οδηγήσουν στα παράλια του Κορινθιακού. Λίγο πιο ανατολικά από τη Ναύπακτο, θα βρείτε τον όμορφο παραθαλάσσιο οικισμό Μοναστηράκι, σημείο αναφοράς για μεσημεριανό φαγητό δίπλα στο κύμα, όταν ο καιρός είναι ζεστός. Λίγο μακρύτερα θα συναντήσετε τη μικροσκοπική βοτσαλιά Σκάλωμα, μία από τις καλύτερες της περιοχής, ιδανική για απογευματινές βόλτες στο ακροθαλάσσι.
Πάμε για ράφτινγκ
Από το κέντρο της Ναυπάκτου ακολουθείτε το στενό, αλλά καλό ασφάλτινο δρόμο, που φεύγει για τα μεσόγεια του νομού. Η διαδρομή ήπια, με αρκετές όμως στροφές, θα σας φέρει στη θέση Χάνι Μπανιά, όπου έχει αναπτυχθεί τελευταία μια μικρή βάση περιπέτειας. Δε θα χρειαστεί να διανύσετε περισσότερα από 16 χιλιόμετρα, για να βρεθείτε στις όχθες του ποταμού Εύηνου, ο οποίος, αφού έχει διανύσει μια απόσταση μεγαλύτερη από 70 χιλιόμετρα, μέσα από τα βουνά της Ρούμελης, ξαποσταίνει για λίγο στο ξάνοιγμα της λιλιπούτειας κοιλάδας. Μικροί ξενώνες, γραφικά ταβερνάκια και γραφεία εταιρειών περιπέτειας, που οργανώνουν τις καταβάσεις με φουσκωτές βάρκες, περιμένουν τους άφθονους επισκέπτες του σαββατοκύριακου, που αναζητούν δράση και δόσεις αδρεναλίνης πάνω στη ράχη του ποταμού.
Προς Τριχωνίδα
Από το Xάνι Μπανιά, αν συνεχίσετε σε δρόμο πάντα ασφαλτοστρωμένο, θα καταλήξετε στη λεκάνη της Τριχωνίδας λίμνης (30 χλμ.), από όπου θα κατευθυνθείτε προς το κεφαλοχώρι Θέρμο. Διαδρομή που ανεπιφύλακτα προτείνουμε, για να απολαύσετε -έστω και για λίγο- την τρομερή θέα στη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας.
Χιόνια και έλατα
Οι δύο οδικοί άξονες, που οδηγούν στα χιονισμένα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, ξεκινούν από τη Ναύπακτο. Η μια διαδρομή, σαφώς πιο δημοφιλής, τραβά για Τερψιθέα, Ελατού και καταλήγει στην Άνω Χώρα (45 χλμ.). Η άλλη θα σας φέρει στα όμορφα χωριά Πόκιστα, Πλάτανος (50 χλμ) και θα καταλήξει στην τεχνητή λίμνη του Εύηνου.
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ RAFTING:
Στον Εύηνο δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού, που εκτός από ράφτινγκ, μπορούν να φροντίσουν για να σας εξασφαλίσουν κατάλυμα αλλά και φαγητό. Μπορείτε να απευθυνθείτε, λοιπόν, στις: "Alpin Club" τηλ. 210-6753514, "Τrekking Hellas" τηλ. 3310324-6, "Εvinos club" τηλ 26340-24447 και "Μετάβαση" τηλ. 26340 24556.
Η καλύτερη εποχή
Η Ναύπακτος έχει τα προσόντα και καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις όλες τις εποχές. Εμείς την προτιμούμε με τη χειμερινή παραλλαγή της, σαφώς πιο ήσυχη και πιο ατμοσφαιρική.
Xρήσιμα
Δήμος Ναυπάκτου 26340-24150
Αστυνομία 26341-27258
Κέντρο Υγείας 26340-23690
Αποστάσεις
Ναύπακτος - Ιτέα 80 χλμ.
Ναύπακτος - Αντίρριο 10 χλμ.
Ναύπακτος - Αγρίνιο 75 χλμ.
Ναύπακτος - Λιβαδειά 145 χλμ.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Νομός Αιτωλοκαρνανίας , Δήμος Ναυπάκτου
Πηγή: autotriti-ekdromes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Top