Γνωμικα

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ταξιδιωτικός οδηγός : Βουλγαρία

Στο ακόλουθο άρθρο παρουσιάζουμε έναν πρακτικό οδηγό σχετικά με βασικά στοιχεία και πληροφορίες που ίσως φανούν χρήσιμες σε από σας επισκεφτείτε Βουλγαρία. Αν θέλετε να σχολιάσετε/συμπληρώσετε κάτι ασφαλώς είστε ευπρόσδεκτοι.





ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

            Η πλειοψηφία των επισκεπτών της Βουλγαρίας φτάνει στη χώρα αεροπορικώς μέσω των 2 τερματικών του διεθνούς αεροδρομίου της Sofia αν και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας (Varna & Burgas). Από Αθήνα προς Σόφια υπάρχουν καθημερινά απευθείας πτήσεις (μπορείτε να βρείτε ακόμη και με 120€ το άτομο με επιστροφή! με διάρκεια ταξιδιού λίγο πάνω από 1 ώρα). Από Θεσσαλονίκη υπάρχουν πτήσεις μέσω Αθηνών. Πάντως αν τα βάλετε κάτω όσοι προέρχεστε από τη νότια Ελλάδα (ταλαιπωρία, διόδια, τιμή βενζίνης, χρόνος) σίγουρα συμφέρει η μετακίνηση με αεροπλάνο και η ενοικίαση οχήματος από Σόφια (ψάξτε το!).
Μια άλλη επιλογή μετάβασης είναι σιδηροδρομικώς. Η Βουλγαρία συνορεύει χερσαία με 5 χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Σερβία) και διαθέτει ένα καλό σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει τη Sofiaμε το Bucharest σε 11 ώρες (μέσω Veliko Tarnovo), με τη Θεσσαλονίκη σε 10 ώρες (μέσω Sandanski,BlagoevgradDupnitsa) και την Istanbul σε 14 ώρες (μέσω Plovdiv). Για πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο: http://www.eurail.com/countries/bulgaria/bulgaria-train-travel.
Επίσης από και προς τη Βουλγαρία μπορείτε να ταξιδέψετε με λεωφορείο Είναι μια εμπειρία και αυτή και μάλιστα ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια και προσιτή. Για πληροφορίες μπορείτε να τηλ. στα γραφείο της Sofia 02/8133213 και να επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.eurolines.bg.
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της χώρας είναι σχετικά φθηνά αλλά όχι πάντα τακτικά και καθαρά. Για να μετακινηθείτε από πόλη σε πόλη ο γρηγορότερος και ανετότερος τρόπος είναι με λεωφορείο (μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια 1 ώρα πριν τα δρομολόγια από τους σταθμούς- avtogara που θα βρείτε στις πόλεις) αλλά και με τρένο (πληροφορίες www.bdz.bg).
Αλλά επειδή είμαστε γειτονική χώρα της Βουλγαρίας ένας ενδιαφέρον και πολύ διαδεδομένος τρόπος επίσκεψής της είναι με αυτοκίνητο, γι’ αυτό παρακάτω παραθέτουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΙΧ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Αν επισκεφτείτε τη Βουλγαρία με το δικό σας ΙΧ χειμώνα καλό θα ήταν να έχετε φορέσει στο αυτοκίνητοχειμερινά λάστιχα, τα λεγόμενα χιονολάστιχα, (ψάξτε λίγο γιατί υπάρχουν περισσότεροι του ενός τύποι χειμερινών ελαστικών ανάλογα με τις ιδιαιτέρες κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής- χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, πάγος κ.λπ) και φυσικά να έχετε μαζί σας αλυσίδες (και να ξέρετε να τις τοποθετείτε). Οι θερμοκρασίες είναι γενικά χαμηλές και τα χειμερινά λάστιχα αποδίδουν καλύτερα. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί πανάκεια αφού ο πάγος παραμονεύει.
Θα πρέπει επίσης να εξοπλίσετε καλά το χώρο αποσκευών σας (κάποια συμβατικά εργαλεία, γρύλο, φαρμακείο, τρίγωνο, πυροσβεστήρα, μια μικρή τσάπα, ένα μικρό πιεστικό για φούσκωμα ελαστικών). Όχι δεν πάτε εκστρατεία. Ούτε είναι πολύ πιθανό να σας χρειαστούν όλα αυτά όμως κατά τη γνώμη μου πρέπει πάντα να τα έχετε μαζί σας (πριν 2 χρόνια προσπάθησα να προσεγγίσω με το fiesta τους καταρράκτες του Σκοτωμένου Νερού κοντά στον Πεντάλοφο Κοζάνης και οι 2 μπροστά τροχοί βυθίστηκαν στη λάσπη, έβαλα τις αλυσίδες και βγήκα).
Επιβεβλημένο είναι επιπλέον να κάνετε έναν βασικό έλεγχο του αυτοκινήτου σας (λάδια, υγρά, πίεση ελαστικών και ρεζέρβας, αντιψυκτικό, υγρό παρμπρίζ για χαμηλές θερμοκρασίες).
Τέλος εκδώστε πράσινη κάρτα ασφάλισης για το ΙΧ σας (εκδίδεται δωρεάν από όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες εντός 2-3 ημερών) και τσεκάρετε αν η οδική βοήθεια σας καλύπτει. Πληροφοριακά να σας ενημερώσουμε ότι κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν εντός ΕΕ ή και χωρών Πράσινης Κάρτας και τις πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις (συνήθως με πρόσθετη πράξη και ίσως και κάποια χρέωση) πέρα από τις βασικές που προβλέπονται από την Πράσινη Κάρτα.
  παγωμένη λίμνη κοντά στο Smolyan
ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

            Μπορείτε να επισκεφτείτε τη Βουλγαρία από τη χώρα μας μέσω των εξής συνοριακών σταθμών:
  • Προμαχώνα Σερρών, 20 λεπτά από τις Σέρρες και 1 ώρα από τη Θεσσαλονίκη.
  • Εξοχής Δράμας: κοντά στο Κάτω Νευροκόπι, 1/2 ώρα από Δράμα και 2:20 από Θεσσαλονίκη.
  • Θερμών Ξάνθης: 40 λεπτά από την Ξάνθη και 3 ώρες από τη Θεσσαλονίκη.
  • Ροδόπης: μισή ώρα από την Κομοτηνή και 4 ώρες από τη Θεσσαλονίκη.
  • Ορμένιου Έβρου: 40 λεπτά από Ορεστιάδα και 2 ώρες από Αλεξανδρούπολη.
Για να επισκεφτείτε την ευρύτερη περιοχή του Bansko θα πρέπει να εισέλθετε στη Βουλγαρία είτε από Προμαχώνα είτε από Εξοχή. Από τα σύνορα του Προμαχώνα θα οδηγήσετε για 72 χλμ (περίπου 50 λεπτά) στον κεντρικό οδικό άξονα (προς Σόφια) και στο ύψος του Simitli, θα στρίψετε δεξιά προς RazlogBansko (άλλα 36 χλμ, περίπου 30 λεπτά). Από τα σύνορα της Εξοχής Δράμας θα πρέπει να οδηγήσετε στον κεντρικό οδικό άξονα για 70 χλμ (περίπου 1:20 λεπτά) ώστε να προσεγγίσετε το Bansko περνώντας διαδοχικά από το Gotse Deltsevκαι το Dobrinishte. Η δεύτερη διαδρομή είναι πιο γραφική και οι οδηγοί είναι λιγότερο επιθετικοί.
Για να φτάσετε στην πρωτεύουσα Sofia θα εισέλθετε από Προμαχώνα και θα οδηγήσετε όλο ευθεία για 185 χλμ περνώντας διαδοχικά έξω από SandanskiKresnaSimitliBlagoevgradDupnitsa και Pernik.
Για να επισκεφτείτε την Κεντρική και Δυτική Ροδόπη θα πρέπει να εισέλθετε στη Βουλγαρία από τις Θέρμες Ξάνθης φτάνοντας στο Zlatograd και για να επισκεφτείτε την Ανατολική Ροδόπη από το συνοριακό σταθμό βόρεια της Κομοτηνής φτάνοντας Momchilgrad.
Για να φτάσετε στις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας που το καλοκαίρι γίνεται χαμός θα πρέπει να εισέλθετε στη Βουλγαρία είτε από τα σύνορα της Κομοτηνής και μέσω MomchilgradKardzhaliStara Zagora να προσεγγίσετε τις ακτές (Burgas ή βορειότερα Varna). Εναλλακτικά μπορείτε να εισέλθετε από το Ορμένιο Έβρου και από κει να φτάσετε στη Μαύρη Θάλασσα μέσω Stara Zagora ή παρακάμπτοντας την μέσω Harmanli,CherepovoNovoseletsNova Zagora.
Για να πάτε στη Βουλγαρία θα χρειαστείτε ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο.Πράσινη Κάρτα ασφάλισης για το αυτοκίνητο δεν ζητούν στα σύνορα (όπως π.χ στη ΠΓΔΜ) αλλά καλό είναι να έχετε γιατί αποτελεί ευρωπαϊκό αποδεικτικό ασφαλιστικής κάλυψης.
 
Πριν μπείτε στη Βουλγαρία από το σταθμό της Ξάνθης θα συναντήσετε πολλά ελληνικά Πομακοχώρια.
ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά στη Βουλγαρία να σας επισημάνουμε τα εξής: να έχετε πάντα ανοιχτά τα φώτα πορείας, να τηρείτε ευλαβικά τα όρια ταχύτητας, να οδηγείτε πολύ αμυντικά και να διευκολύνετε αυτούς που θέλουν να σας προσπεράσουν αφού ούτως η άλλως θα σας προσπεράσουν με κάθε τρόπο. Μην εμπλακείτε σε ελληνικού τύπου καυγάδες και μην χειρονομείτε διαμαρτυρόμενοι για επικίνδυνες προσπεράσεις. Οι περισσότεροι Βούλγαροι οδηγοί οδηγούν επιθετικά χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό που κάνουν είναι επικίνδυνο. Γι’ αυτούς είναι απόλυτα φυσιολογικό. Στο Velingrad αναβόσβησα τα φώτα μου σε κάποιο Βούλγαρο που μου έκανε μια πολύ επικίνδυνη προσπέραση διαμαρτυρόμενος και αυτό σταμάτησε δεξιά του δρόμου όχι για να τσακωθούμε αλλά γιατί νόμιζε ότι κάτι θέλαμε να τον ρωτήσουμε!
Οι δρόμοι είναι στενοί, σε μερικά σημεία έχουν υποστεί φθορές (από το χιόνι, τον πάγο, τα φορτηγά και την μη συντήρηση κυρίως στους λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς) αλλά δεν θα συναντήσετε πολύ έντονες στροφές. Εκτεταμένο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων δεν θα βρείτε. Τη βενζίνη θα τη ζητήσετε ως απλά βενζίνη 95 (αυτή τη στιγμή κοστίζει περίπου 1,10€/ λίτρο). Αν δεν γνωρίζετε τι καίει το ΙΧ σας (το έχω δει και αυτό) μπορείτε να το τσεκάρετε από το σημείο που γίνεται ο ανεφοδιασμός.
Μόλις μπείτε στο Βουλγαρικό έδαφος και εφόσον θα μείνετε εκεί πέραν της μιας μέρας και άρα κάνετε χρήση εθνικών και επαρχιακών κεντρικών οδών (Vignette), στα σύνορα υπάρχει γραφείο από το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε την ειδικό πορτοκαλί σήμα τελών κυκλοφορίας που ισχύει για 7 μέρες και κοστίζει 5€. Η μη αγορά και επίδειξή του επιφέρει πρόστιμο 120lv (περίπου 60€!).
Η παρουσία της αστυνομίας ήταν αρκετά διακριτική στην ευρύτερη περιοχή του Bansko. Μείναμε στην περιοχή 3 νύχτες την περίοδο των Χριστουγέννων και δεν συναντήσαμε κανένα μπλόκο. Αντίθετα στην περιοχή των βουνών της Ροδόπης μας σταμάτησαν 4 φορές για έλεγχο (έξω από Smolyan προς το χιονοδρομικό του Pamporovo, πριν από το Devin, στο δρόμο προς τη διαβολοσπηλιά- Trigrad και στο δρόμο για Plondiv). Δείξαμε διαβατήρια, την άδεια του αυτοκινήτου και το σήμα των τελών που ήταν κολλημένο στο παρμπρίζ και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Σε διάφορα fora διαβάσαμε πριν πάμε ότι η αστυνομία σε σταματά και ψάχνει κάτι για να σε γράψει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είδαμε να ισχύει κάτι τέτοιο.
Η πεποίθηση πολλών ότι στη Βουλγαρία κλέβουν αυτοκίνητα σε ό,τι αφορά στη δική μας εμπειρία αποτελεί έναν μύθο. Μείναμε 7 μέρες γεμάτες. Παρκάραμε σε 7 σχετικά μεγάλες πόλεις άνω των 12.000 κατοίκων (SmolyanPlondivRazlogBanskoGotse DelchevSandanskiBlagoevgrad) και σε 7 μικρότερες κωμοπόλεις και χωριά (MelnikRilaElesnitsa Siroka LakaDevinBatakZlatograd) και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, ούτε συναντήσαμε κάποιον άλλον Έλληνα ταξιδιώτη που αντιμετώπισε τέτοια προβλήματα. Προσοχή στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, στους χώρους στάθμευσης ξενοδοχείων και στις θέσεις που αντιστοιχούν σε οδηγούς ΑΜΕΑ.

 Με τα χιονολάστιχα δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα στα βουνά της Rila
ΧΑΡΤΕΣ & ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

            Επειδή είμαστε λάτρεις και συλλέχτες χαρτών, η Βουλγαρία είναι ο παράδεισός μας. Από τις εκδόσεις «DOMINO» (www.domino.bg) βρήκαμε καταπληκτικούς χάρτες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Προμηθευτήκαμε τον ROAD ATLAS BULGARIA, ένα βιβλίο 72 σελίδων με την τμηματική απεικόνιση ολόκληρης της Βουλγαρίας και άλλες πολύ χρηστικές πληροφορίες [χρήσιμα τηλέφωνα: εξουσιοδοτημένα συνεργεία, 100 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, 100 εθνικά τουριστικά αξιοθέατα και λίστα με όλα τα μοναστήρια σε ολόκληρη τη Βουλγαρία και χιλιομετρικές αποστάσεις] μόλις με 8 lv (περίπου 4€) και 4 θεματικούς οδικούς και περιπατητικούς οδηγούς (κάτι σαν τους αντίστοιχους ελληνικούς της ΑΝΑΒΑΣΗΣ) της Ropodes, της Rila, τουPirin και της πόλης του Bansko (4 lv δηλαδή 2€ έκαστος). Να τους αναζητήσετε σε βιβλιοπωλεία σχετικά μεγάλων πόλεων (π.χ SmolyanPlondivRazlogBanskoGotse DelchevSandanskiBlagoevgrad) και όχι σε καταστήματα με σουβενίρ σε τουριστικές περιοχές γιατί θα τους πληρώσετε με καπέλο τουλάχιστον μισού € τον καθένα. Στο Bansko λειτουργούν σε ώρες καταστημάτων και 2 γραφεία τουριστικών πληροφοριών από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν χρήσιμους χάρτες της πόλης του Bansko (Bansko Free Map) [Bansko Information CenterNikola Vaptsarov 1, 074988580 & Bansko Tourist Information, μέσα στοKandahar Complex, 0886543262]. Επίσης καλοί χάρτες είναι και αυτοί των εκδόσεων Kartografiya.
Οι καλύτεροι και πληρέστεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί της Βουλγαρίας είναι αγγλόφωνοι. Εμείς προμηθευτήκαμε τους εξής:
  • Bulgaria, των εκδόσεων DK: πλήρης οδηγός, ενημερωμένος και έγχρωμος με καλές φωτογραφίες.
  • Bulgaria, των εκδόσεων Lonely Planet: πληρέστατος οδηγός που χάνει σε χρώμα και φωτογραφία αλλά κερδίζει σε πληροφορία και μικρούς χάρτες πόλεων.
  • Eastern Europe, των εκδόσεων Frommers: διαθέτει κεφάλαιο 72 σελίδων για τη Βουλγαρία και αποτελεί μια έξοχη προσπάθεια για το μέγεθός της.
Για μια γρήγορη ματιά και για πληροφόρηση σχετικά με τα βασικά που αφορούν κάθε ευρωπαϊκή χώρα μπορείτε να προμηθευτείτε τον «Europe On A Budget» των εκδόσεων Rough Guides (1.280 σελίδες γεμάτες χρήσιμες πληροφορίες για 35 χώρες της Ευρώπης).
 Rila                                                     Plovdiv
ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

            Η Βουλγαρία είναι στην ΕΕ αλλά όχι στη ζώνη του €. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει εθνικό νόμισμα, το λέβ (LEV), αν και στη συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και €. Καλό είναι πάντως να κάνετε λέβα, γιατί σε αρκετές συναλλαγές μπορεί να χάσετε. Η ισοτιμία είναι 1€=1,9558 λέβα και το βουλγαρικό νόμισμα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το €, με σταθερή ισοτιμία. Η ισοτιμία (την περίοδο που γράφουμε) $/lv είναι 1/1,48 και ₤/lv 1/2,30. Καλύτερο είναι να ανταλλάξετε χρήματα σε κάποια τράπεζα όπου θα βρείτε ισοτιμία 1/1,95. Σε ξενοδοχεία αντιμετωπίσαμε ισοτιμίες (και φυσικά δεν ανταλλάξαμε) 1/1,80! και σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος του Bansko 1/1,85 κοντά στα lift και 1/1,90 παρακάτω κοντά στο ιστορικό κέντρο του Bansko (και να σκεφτείτε ότι έγραφαν απ’ έξω no commission!, που να είχαν δηλαδή και προμήθεια). Επομένως τράπεζα και πάλι τράπεζα. Οι τράπεζες είναι συνήθως ανοιχτές Δευτέρα με Παρασκευή 9:00- 16:00 (μπορεί και αργότερα). Το Lev υποδιαιρείται σε 100 στοτίνκι (βουλγ. стотинки, «stotinka», стотинка). Για όσους μαζεύουν τα νομίσματα των χωρών που επισκέπτονται για συλλεκτικούς λόγους να ενημερώσουμε ότι θα βρείτε χαρτονομίσματα: 1lv, 2lv, 5lv, 10lv, 20lv & 50lv και κέρματα: 1st, 2st, 5st, 10st, 20st, 50st & 1lv.
  Με 20 leva μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

            Στη Βουλγαρία θα βρείτε πολλά internet café σε όλες τις πόλεις άνω των 10.000 κατοίκων με χρέωση που δεν ξεπερνά τα 2lv (1€) την ώρα σε καμία περίπτωση, αν και στη μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων (από 3 αστέρια πάνω) προσφέρεται δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Μπορείτε ασφαλώς να αξιοποιήσετε την υπηρεσία roaming των κινητών σας τηλεφώνων ή και να προμηθευτείτε νέα βουλγάρικη καρτοκινητή. Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με αυτά και επιθυμείτε απλά μια τηλεκάρτα (fonokarta) ώστε να λέτε ένα γεια στην πατρίδα τότε μπορείτε να προμηθευτείτε από κιόσκια και ταχυδρομεία (ανοιχτά Δευτέρα με Σάββατο 8:30- 17:30) μια τηλεκάρτα (10 lv αρκούν για 8 κλήσεις των 2 λεπτών στην Ελλάδα όπως υπολογίσαμε) είτε για τα πορτοκαλί καρτοτηλέφωνα (Bulfon) είτε για τα μπλε καρτοτηλέφωνα (Betcom). Ο διεθνής κωδικός της Βουλγαρίας είναι 0123 και οι αριθμοί έκτατης ανάγκης: Άμεση Δράση: 166, Πρώτες Βοήθειες: 150 και Πυροσβεστική: 160.
  Άντε να δούμε πως θα πάρουμε τώρα τηλέφωνο στην Ελλάδα    
ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Αν θέλετε να φάτε κάπου στη Βουλγαρία θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο από τα παρακάτω:PECTOPAHTMEXAHAXAH пицария (ρεστοράν, μεχανά, χάνι, πιτσαρία). Το φαγητό στη Βουλγαρία είναι καλό και φθηνό. Η κουζίνα τους βρίσκεται κοντά με τη δική μας και έτσι θα φάτε γευστικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε:
  • Πέστροφα ψητή, τηγανιτή ή στη γάστρα. пъстърва
  • Ψητά κορεατικά στη σκάρα (χοιρινό, αρνί, λουκάνικο, κεμπάμπ) ένα mix grill θα σας καλύψει. скара
  • Σούπα με φασόλια. бобена супа
  • Καβουρμά με ομελέτα (εδώ το λένε καβαρμά)- το φτιάχνουν και στην Θράκη. Кавърма в омлет
  • Σαλάτα εποχής με τριμμένο λευκό τυρί και σαλάτα με σος γιαουρτιού. салата
  • Κίτρινο τηγανητό τυρί με κρούστα από αυγό, φρυγανιά και αλεύρι. пържен кашкавал
Στις λιγότερο εμπορικές- τουριστικές περιοχές θα φάτε με λιγότερο 10€ τα 2 άτομα (2 κυρίως πιάτα, 1 ορεκτικό, 1 σαλάτα, 2 μπύρες), ενώ στις πιο τουριστικές (π.χ Bansko) με τουλάχιστον 15€ τα 2 άτομα.
                           Καβουρμάς                                
ΚΑΦΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Αν είστε εθισμένοι στην καφεΐνη όπως η γυναίκα μου, ο καφές δεν θα σας λείψει στη Βουλγαρία και δε μιλάμε μόνο για τις καφετέριες της Βουλγαρίας αλλά για τα χιλιάδες αυτόματα μηχανήματα καφέ που θα βρείτε ακόμη και σε μικρά χωριά κυρίως στις κεντρικές πλατείες αλλά και σχεδόν έξω απ’ όλα τα ψιλικατζίδικα. Από τα μηχανήματα αυτά μπορείτε να προμηθευτείτε σε πλαστικό ποτηράκι ζεστό νες, καπουτσίνο, εσπρέσσο, μοκασίνο, τσάι, σοκολάτα σε τιμές που κυμαίνονται από 0,20€ έως 0,30€! Γι’ αυτό να έχετε μαζί σας κέρματα των 5st, 10st, 20st, 50st ή 1lv (δίνει και ρέστα όχι σαν τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης!). Στις καφετέριες μπορείτε να βρείτε καφέ από 0,40€ μέχρι 2,00€ ανάλογα με την τουριστική προβολή καφέ περιοχής. Πάντως σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ στην Βουλγαρία δεν βρήκα ελληνικό (τούρκικο) καφέ.
  Γραφικό καφέ στην Siroka Laka στα βουνά της Ροδόπης
ΚΡΑΣΙΑ & ΑΛΛΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

            Η Βουλγαρία φημίζεται και όχι άδικα για τα κρασιά της. Ένα μπουκάλι καλό κρασί σε μια ταβέρνα μπορεί να σας κοστίσει από 4 έως 7€. Ιδιαιτέρα ονομαστή είναι η περιοχή του Melnik πολύ κοντά στα σύνορα του Προμαχώνα Σερρών (20 χλμ). Στο Melnik θα βρείτε αρκετά μικρά οινοποιεία που μπορείτε να δοκιμάστε και να αγοράσετε καλό κρασί, αν και εδώ τα πράγματα είναι σχετικά τυπικά, εμπορικά και τουριστικά. Πολλά από τα σπίτια του Melnik διαθέτουν κελάρι, αλλά και δικό τους οινοποιείο, καθώς ολόκληρη η περιοχή φημίζεται για το ομώνυμο κόκκινο κρασί που παράγει, και το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε. Αν ψάχνετε κάτι αληθινό και είστε διατεθειμένοι να πιείτε, να χορέψετε, να αστειευτείτε επισκεφτείτε τον μικρό οινοποιό Miltcho Apostolov(δάσκαλο γαλλικών του χωριού παλιότερα) στο χωριό Harsovo 4 χλμ πριν το Melnik. Παράγει υπέροχο κόκκινο κρασί (1,50€ το λίτρο) και ρακί (δεν ξέρουμε πόσο την πουλάει γιατί μας έκανε 1,5 λίτρο δώρο όπως και 1,5 λίτρο κρασί). Ο Miltcho και η γυναίκα του Maria μας σκλάβωσαν και τους υποσχεθήκαμε ότι θα ξαναπάμε την Άνοιξη να φάμε, να πιούμε και να χορέψουμε. Στα super market μπορείτε να βρείτε μεγάλη γκάμα βουλγαρικών κρασιών σε καλές τιμές. Κρασί πάντως παράγει ολόκληρη η νότια Βουλγαρία. Σε πολλά σημεία θα δείτε να πωλούν και χύμα κρασί που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αρκετά καλό. Π.χ στην περιοχή τουBatak θα βρείτε καλό merlot. Στη Βουλγαρία θα πιείτε καλές και φθηνές μπύρες ξανθές και μαύρες (Kaminitza, Zagorska, Apuaha, Pirinsko, Shumensko κ.α), καλή ρακί- rakiya (προσέξτε να είναι τυποποιημένη ή αν είναι χύμα να είναι από εγγυημένο καζάνι) ακόμη και ούζο που εδώ λέγεται mastika.
  το μικρό οινοποιείο στο Harsovo
ΑΓΟΡΕΣ & ΩΡΑΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

            Στη Βουλγαρία μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από τα προϊόντα super market που καταναλώνουμε στην Ελλάδα σε τιμές το πολύ στο 50%. Τα οινοπνευματώδη ποτά (που ενδιαφέρουν αρκετούς) είναι ασφαλώς πολύ φθηνότερα λόγω χαμηλότερης έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης). Σε ηλεκτρικά είδη και επώνυμο ρουχισμό δεν είδαμε μεγάλες διαφορές ούτε ψάξαμε για τις περίφημες απομιμήσεις τουSandanski. Από τη Βουλγαρία μπορείτε να προμηθευτείτε ποιοτικά καλλυντικά από Ροδόνερο και Ροδέλαιομιας και η χώρα καλλιεργεί μεγάλες εκτάσεις με τριαντάφυλλα. Θα βρείτε προϊόντα της φίρμας ROSE ακόμη και σε καταστήματα σουβενίρ. Προτείνουμε να προμηθευτείτε καλλυντικά της φίρμας αυτής αλλά και άλλων από φαρμακεία όχι γιατί στα άλλα καταστήματα πωλούν μαϊμούδες αλλά λόγω συνθηκών αποθήκευσης, θερμοκρασίας κ.λπ. Άλλα πραγματάκια που μπορείτε να αγοράσετε σαν σουβενίρ αλλά και για καθημερινή χρήση είναι: πυρίμαχες, κεραμικές γάστρες σε διάφορα μεγέθη, παραδοσιακά αρώματα στις γνωστές ξύλινες θήκες, κιλίμια, ποδιές και τραπεζομάντιλα σε αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου, κάλτσες από μαλλί προβάτου (πολύ ζεστές και άοσμες σε ακραίες συνθήκες!), γούνινα καπέλα κ.α. Τα καταστήματα είναι ανοιχτά συνήθως Δευτέρα με Παρασκευή 8:30- 18:00 και το Σάββατο 8:30- 14:00 αν και επικρατεί μια σχετική αναρχία. Τα καταστήματα είναι κλειστά στις εξής αργίες: 1 Ιανουαρίου, 3 Μαρτίου, Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα, 1 & 24 Μάη, 6 & 22 Σεπτέμβρη, 25 & 31 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

            Οι τιμές των καταλυμάτων στη Βουλγαρία είναι εξαιρετικά προσιτές για τον Έλληνα ταξιδιώτη λόγω του μεγάλου χάσματος των μισθών των 2 κρατών (αν και Τρόικα- κυβέρνηση προσπαθούν να μας φέρουν στα ίσα!). Φυσικά αν αναλογιστείτε ότι οι μέσοι μισθοί στη Βουλγαρία βρίσκονται κάτω από το 30% των ελληνικών θα καταλάβετε ότι οι τιμές των καταλυμάτων είναι απλησίαστες για τη συντριπτική πλειοψηφία του βουλγαρικού λαού. Στη Βουλγαρία μπορείτε να βρείτε καταλύματα από 10€ μέχρι 100€. Με βάση αυτά που ζητάμε εμείς μια χρέωση ως 25€ τη μέρα για δίκλινο στις όχι και τόσο προβεβλημένες περιοχές και ως 40€ για τις υπερτουριστικές σε περίοδο χιονιού και ως 25€ για τις περιόδους χωρίς χιόνι είναι λογικές.
           
ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Στη Βουλγαρία πολλοί είναι αυτοί που καταλαβαίνουν ελληνικά (κυρίως στις τουριστικές περιοχές) και πολύ λίγοι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν αγγλικά. Προσοχή το «νε» στα Βουλγάρικα είναι όχι. Πάντως στην ευρύτερη περιοχή του Bansko δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα επικοινωνίας αφού τα Αγγλικά και τα Ελληνικά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Μέχρι και καταλόγους με ελληνικά θα δείτε σε σημείο που θα σας σπάσουν τα νεύρα! Καλό πάντως θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στο Κυριλλικό αλφάβητο ώστε να καταλάβετε ότι οι ομοιότητες με το δικό μας είναι περισσότερες απ’ ότι με το λατινικό.
А
а
α
И
и
ι
Р
р
ρ
Ш
ш
σ (παχύ)
Б
б
μπ
Й
й
ι βραχύ
С
с
σ
Щ
щ
στ
В
в
β
К
к
κ
Т
т
τ
Ы
ы
Ι
Г
г
γκ
Л
л
λ
У
у
ου
Э
э
ε
Д
д
ντ
М
м
μ
Ф
ф
φ
Ю
ю
γιού
Е
е
γιέ
Н
н
ν
Х
х
χ
Я
я
γιά
Ж
ж
ζ παχύ
О
о
ο
Ц
ц
τσ



З
з
ζ
П
п
π
Ч
ч
τσ παχύ



Ъ ъ σύμβολο που δηλώνει ότι το προηγούμενο σύμφωνο είναι απαλό
Ь ь σύμβολο για διαχωρισμό δυο λέξεων
            Από τις εκδόσεις Lonely Planet κυκλοφορεί αγγλόφωνο βιβλίο- φρασεολόγιο (phrasebook) και στα Βουλγαρικά.
            Μερικές χρήσιμε λέξεις και εκφράσεις είναι οι εξής:
Ναι
Ντα
1
Εντίν
Όχι
Νε
2
Ντβε
Συγνώμη
Μόλια
3
Τρι
Ευχαριστώ
Μπλαγκοντάρια
4
Τσετίρι
Γεια
Ντόμπουρ Ντεν
5
Πιέτ
Αντίο
Ντοβιζντάνιε
6
Σετς
Με συγχορείτε
Ινζινιάβιτιε
7
Σεντέμ
Που;
Κούντε;
8
Οσέμ
Καλό
Ντόμπρο
9
Ντεβιέτ
Κακό
Λόσο
10
Ντεσέτ
Κοντά
Μπλίζο
Γεια μας
Ναζντράβιε
Μακριά
Νταλέιτσε
Το λογαριασμό
Μόζε λι σμετκάτα
Φθηνό
Εφτίνο
Λεωφορείο
Αβτομπουσάτ
Ακριβό
Σκούπο
Τρένο
Βλακούτ
Ανοιχτό
Οτβόρενο
Πόσο κοστίζει;
Κόλκο στρούβα;
Κλειστό
Ζατβόρενο
Τι ώρα είναι;
Κόλκο ε τσάσου;
Σήμερα
Ντνες
Γιατρός
Λέκαρ
Χθες
Βετσέρα
Οδοντίατρος
Ζαμπολέκαρ
Αύριο
Ούτρε
Κέντρο υγείας
Πολικλίνικα
Δεν καταλαβαίνω
Νε ραζμπίραμ
Πιάτο
Χράνι
Μιλάς αγγλικά;
Γκοβορίτε λι Αγγλίσκι
Νύχτα
Νοστουβκάτα


dobar den=καλημερα 
dobar vetser=καλησπερα 
kakvo pravis=τι κανεις 
vilitsa=πηρουνι 
lazitsa=κουταλι 
voda=νερο 
soll=αλατι 
piper=πιπερι 
da=ναι 
ne=οχι 
dnes=σημερα 
ytre=αυριο 
posle=μετα
blagodaria=ευχαριστω
molia=παρακαλω 
po dylgi ski=πιο μακρια πεδιλα
po kysi ski=πιο κοντα πεδιλα 
problem=προβλημα 
dobre=ενταξει 
tsakam=περιμενω 
mexana i taverna=ταβερνα
sniag=xioni 
molia pomognete mi=σας παρακαλω βοηθειστε με 
dovizdane=αντιο



Πηγή: community.pamediakopes.gr




Ειδικότερα οδηγίες για το Bansko:



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ με Ι.Χ. - ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ:

1. Άδεια οδήγησης
Μια έγκυρη άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ., δηλαδή το ροζ Δίπλωμα Οδήγησης.

2. ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

Η είσοδος στην Βουλγαρία επιτρέπεται στους κατόχους ΝΕΑΣ Αστυνομικής Ταυτότητας όπου αναγράφονται τα στοιχεία ΚΑΙ με Λατινικούς χαρακτήρες , ή με Διαβατήριο σε Ισχύ.


3. ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ κι' αν ταξιδέψετε, η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας παρέχει αυτόματα την ελάχιστη κάλυψη (αστική ευθύνη) που απαιτείται από το νόμο. Αυτό ισχύει και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Εάν έχετε μικτή ασφάλιση στη χώρα σας, ελέγξτε κατά πόσον η ασφάλιση αυτή σας καλύπτει και στις μετακινήσεις σας σε άλλες χώρες.

Η πράσινη κάρτα δεν είναι υποχρεωτική όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, αλλά χρησιμεύει ως διεθνώς αναγνωρισμένη απόδειξη ασφάλειας και διευκολύνει την απαίτηση αποζημίωσης στην περίπτωση ατυχήματος. Εάν δεν έχετε μαζί σας την πράσινη κάρτα, πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό ασφάλισής σας.

Η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να σας προμηθεύσει ένα ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος, δηλαδή ένα τυποποιημένο έγγραφο σε πολλές γλώσσες που διευκολύνει τη δήλωση επιτόπου σε περίπτωση ατυχήματος σε άλλη χώρα.

Η κοινοτική νομοθεσία εξασφαλίζει την ταχεία αποζημίωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν εκτός της χώρας τους. Η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο έδαφος της ΕΕ, αλλά, επίσης, και σε ατυχήματα που συμβαίνουν σε τρίτη χώρα, μεταξύ δύο υπηκόων κρατών μελών της Ένωσης, υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή έχει υιοθετήσει το σύστημα της πράσινης κάρτας.

Επικοινωνήστε ΕΓΚΑΙΡΑ με τον ασφαλιστή σας και ζητήστε του να σας εκδώσει ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ με ισχύ εντός του μήνα που θα ταξιδεψετε , καθώς και να σας ενημερώσει για τις καλύψεις που ισχύουν. Η έκδοση απ' ευθείας απο την Ασφαλίστική σας εταιρεια μπορει να γίνει συνήθως μεσα σε 1-2 ημέρες , ενώ αν μεσολαβήσει ο ασφαλιστής σας μπορει να καθυστερήσει παραπάνω. Σε καθε περίπτωση μην το αφήσετε τελευταια στιγμή αλλα κάντε το τώρα!!! Η έκδοσή της Πράσινης Καρτας συνήθως είναι Δωρεάν , αλλα μερικές ασφαλιστικές χρεώνουν ενα συμβολικο ποσο.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

- Το μέγιστο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους είναι ως επί το πλείστον 110, 120 ή 130 km/h και στις κατοικημένες περιοχές 50 ή μερικές φορές ακόμα και 20 km/h. Κοιτάτε προσεκτικά τις πινακίδες για να είστε σίγουροι για το μέγιστο όριο ταχύτητας και για τους άλλους ειδικούς όρους που ισχύουν. Γενικά για την Βουλγαρία ισχύουν : Κατοικημένες περιοχές 50 χλμ/ωρα , Εκτός κατοικημένων περιοχών : 90 χλμ/ωρα και στους Αυτοκινητόδρομους : 130 χλμ/ώρα.

- Ο Κ.Ο.Κ. της Βουλγαριας προβλεπει οδηγηση με υποχρεωτικά αναμενα τα φωτα ΚΑΙ την ημερα. Να τηρειτε τα ορια ταχυτητας γιατι τα μπλοκα ειναι αρκετα συχνα και δεν αστειευονται!!!!

- Διόδια : Στην είσοδο στην Βουλγαρία αγοραζετε αυτοκόλητο αντι διοδίων κόστους 5 Ευρώ (εβδομαδιαιο) το οποίο κολλατε στο μπροστινό τζάμι.

- Για την ασφάλεια σας είναι πολύ καλό να ζητήσετε την εκδοση "Ευρωπαικής Κάρτας Ασφάλισης" απο τον ασφαλιστικό σας φορέα (ΙΚΑ ΟΑΕΕ κτλ).Ειναι δωρεαν, εκδίδεται γρήγορα, ευκολα και εξασφαλίζει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα Βουλγάρικα νοσοκομεία (χτύπα ξύλο).

- Το Νόμισμα της Βουλγαρίας είναι το Lev . Η ισοτιμία του τώρα με το Ευρώ είναι 1:1,95583 , δηλαδή για παραδειγμα 50 Λεβ είναι 25 Ευρώ περίπου. Το Ευρώ είναι αποδεκτο νόμισμα συναλλαγής άλλα ίσως οχι παντου και σε ρίχνουν στην ισοτιμία.Το καλύτερο είναι να πάτε σε μία πόλη όπως (Μπάνσκο, Σαντάνσκι) που έχει atm (alpha, ethniki, eurobank κτλ) και να τραβήξετε απευθείας χρήματα από την κάρτα. Σας τα βγάζει στο τοπικό νόμισμα (λέβα), έχει ημερίσιο όριο ανάληψης 400 λεβα και κρατάει μικρή προμήθεια περίπου 1,5 ευρώ.

- Πριν την αναχώρησή σας, επικοινωνήστε με τον παροχο κινητης τηλεφωνίας σας και ενεργοποιήστε την περιαγωγή (Roaming) , ώστε να λειτουργεί το τηλεφωνό σας και στην Βουλγαρία. Προσοχή στις διεθνείς χρεώσεις, μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις! Για να μειώσετε τις ανάγκες επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ζευγάρι pmr ώστε να είστε συνεχώς σε επαφή με την παρέα σας στο βουνό χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Καλή διαμονή...




ΜΠΑΝΣΚΟ - ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η πόλη του Μπάνσκο ευρίσκεται σε ύψος 930 μ πάνω από τη θάλασσα στους πρόποδες του όρους Πίριν στην ΝοτιοανατολικήΒουλγαρία. Το Μπάνσκο ευρίσκεται σε απόσταση 160 χμ περίπου από την πρωτεύουσα Σόφια και από τη Φιλιππούπολη(Πλόβντιβ). Η μονή της Ρίλας και το Μέλνικ (Μελένιχον) ευρίσκονται σε απόσταση 100 χμ από το Μπάνσκο. Εδώ θα βρείτε 7 ζεστές ιαματικές πηγές όπου μπορείτε να λουστείτε και να ξεκουραστείτε.
Το Μπάνσκο είναι ένα από τα πιό γνωστά παραθεριστικά και χειμερινά κέντρα της Βουλγαρίας.


Το Μπάνσκο είναι μεταξύ εκείνων των βουλγαρικών πόλεων που η μοίρα είχε προορίσει για να διαδραματίσει έναν αξιοσημείωτο ρόλο στην ιστορική ανάπτυξη της Βουλγαρίας ειδικά κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής αναγέννησης. Τα επιτεύγματά του δεν μπορούν να αγγιχτούν από την ανηλεή μετάβαση του χρόνου. Οι έντονες βυζαντινές επιρροές εμφανίζονται σε πράγματα που οι σύγχρονοι βούλγαροι θεωρούν επιτεύγματα (παρά μια μακρόχρονη αθεϊστική πορεία) : στα μοναδικά σπίτια Banskalii με τις ψηλές τους πύλες από ξύλο πεύκου και τα σκαλιστά ταβάνια και στην αρχιτεκτονική και τα εικονοστάσια των εκκλησιών από τους τοπικούς εικονογράφους . Εδώ παρελθόν και παρών αναμειγνύονται με έναν τρόπο που είναι άμεσος και αυθεντικός.

Σύμφωνα με τους πολλούς μύθους και τοπικές τις ιστορίες, μερικές από τις οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί ιστορικά, η ίδρυση του Mπάνσκο τοποθετείται πολύ παλιά αν και η πρώτη επίσημη αναφορά σε αυτό χρονολογείται στην περίοδο της οθωμανικής εισβολής (15ος-16ος αιώνας). Ήταν τότε που για πρώτη φορά το Bansko αναφέρθηκε ως ενιαίος οικισμός σε επίσημο έγγραφο (ένας οθωμανικός κατάλογος του1576).Προγενέστερα ο πληθυσμός κατοικούσε σε διάφορα χωριστά μικρά χωριουδάκια. Την έλλειψη οποιονδήποτε στοιχείων όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής στους προηγούμενους χρόνους διόρθωσαν ως ένα ορισμένο βαθμό οι αρχαιολογικές ανασκαφές και η έρευνα. Έρχονται ως απόδειξη ότι το Banskalii δεν αναπήδησε στην βουλγάρικη ιστορία από το πουθενά αλλά εξελίχτηκε μέσω των αιώνων. Οι έμποροι της πόλης, στην περίοδο της Αναγέννησης, εμπορεύονταν με την Βιέννη. Αυτοί είναι που έχτισαν τα σπίτια- κάστρα. Από το Μπάνσκο είναι και ο Παΐσίι Χιλεντάρσκι, που έγραψε την Σλάβοβουλγαρική ιστορία. Το πιο μοναδικό απ’ όλα όμως, είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι αγαπούν και σέβονται την πολιτιστική τους κληρονομιά. Απόδειξη, ότι το κατά τα άλλα υπερσύγχρονο τουριστικό κέντρο, διατηρεί την παραδοσιακή του μορφή, πράγμα το οποίο τραβά τους τουρίστες.

Η οροσειρά των όρων Πιρίν φέρει το πνεύμα της ελευθερίας και της αγάπης. Για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι του Μπάνσκο θεωρούν τους εαυτούς τους ισχυρούς και ανεξάρτητους. Κατά τη διάρκεια των ετών του οθωμανικού ζυγού, το Μπάνσκο έγινε το φρούριο του βουλγαρικού πνεύματος. Αυτό το πνέυμα είναι ο λόγος για τον οποία το Μπάνσκο απολάμβανε μια θέση περιορισμένης αυτονομίας μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Το επιχειρηματικό πνεύμα του Banskalii και η κλίση τους προς την καινοτομία ήταν το θεμέλιο για την απίστευτη οικονομική και πνευματική άνοδο στην πόλη γύρω στο τέλος του 17ου και την αρχή του 18ου αιώνα. Η πλούσια κατηγορία βιοτεχνών και εμπόρων που  προέκυψε μετέφερε εμπορεύματα με τα καραβάνια από το Αιγαίο έως την κεντρική και δυτική Ευρώπη. Μερικοί από αυτούς άνοιξαν τα γραφεία τους εκεί. Μέσω αυτών τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού υλικού και πνευματικού πολιτισμού έφθασαν στο Μπάνσκο και επέδρασαν ευεργετικά στον πληθυσμό του. Η ισχυρή κίνηση στην ανάπτυξη των τεχνών, των εκδόσεων, στην εκπαίδευση, η γενική υλική ευημερία των κατοίκων έφερε την πόλη στο αποκορύφωμά της και επέδρασε στον σχηματισμό και την καθιέρωση της βουλγαρικής εθνικής συνείδησης. Ο Paisii Hilendarski, ο πνευματικός πατέρας της βουλγαρικής αναγέννησης, γεννήθηκε εδώ ακριβώς. Έγραψε "το Istoriya του Slavenobolgarskaya" (Ιστορία των Σλαβοβούλγαρων) – μικρή, αλλά κατά την άποψη των βούλγαρων σημαντική για την παγκόσμια ιστορική αναφορά, και το ανέδειξε όπως έναν αναμμένο φανό στο σκοτάδι της κατοχής πέντε αιώνων. Ο αντάξιος διάδοχός του ήταν ο πατριάρχης της σύγχρονης βουλγαρικής εκπαίδευσης - Neofit Rilski. Η δραστηριότητά του ήταν εκτεταμένη και η συμβολή του στην πνευματική αύξηση του έθνους και την καθιέρωση της βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας ήταν αληθινά μεγάλη.

:: ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 Με την θεαματική κατάβαση του παγκοσμίως γνωστού σκιέρ Μαρκ Ζιραρντέλη στην πίστα που φέρει το όνομα του επίσης παγκοσμίως γνωστού σκιέρ Αλμπέρτο Τόμπα, έγινε η επίσημη έναρξη της τουριστικής χιονοδρομικής περιόδου στο Μπάνσκο. 20 χρόνια εντατικής εργασίας, προσπαθειών και επενδύσεων πάνω από 30 εκ ? χρειάστηκαν στην πόλη για να μπει στον κατάλογο των καλύτερων ευρωπαϊκών ορεινών θέρετρων. Αυτά είπε στον ρεπόρτερ του ΡΒ, Κρασιμίρ Μαρτίνοφ, ο δήμαρχος της πόλης Μπάνσκο, κ Αλεξάντερ Κραβάροφ. Το Μπάνσκο λειτουργεί σαν ορεινό θέρετρο διακοπών ολόκληρο το χρόνο. Το χειμώνα σαν ένα υπέροχο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στο βουνό Πίριν και το καλοκαίρι σαν σημείο εκκίνησης για τις γραφικές τουριστικές διαδρομές 

και τις πολιτιστικές, και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Εδώ και μερικά χρόνια το Μπάνσκο έχει μετατραπεί σε δημοφιλή χώρο των ξένων τουριστών. Ο βασικός όγκος τους προέρχεται από την Βρετανία, Ρωσία, Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τα Βαλκάνια. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και τους σκιέρ που έρχονται από χώρες με παράδοση στο άθλημα, όπως η Γαλλία. Αναμένεται, ότι τον φετινό χειμώνα ο αριθμός των ξένων τουριστών θα αυξηθεί κατά 30%, ξεπερνώντας τις 20 χιλ άτομα. Το Μπάνσκο διαθέτει 38 ξενοδοχεία, 5 κατασκηνώσεις, 18 σπίτια που νοικιάζονται σε τουρίστες και 64 δωμάτια. Ο συνολικός αριθμός των κλινών είναι 4421. 

Το καινούργιο τελεφερίκ του Μπάνσκο, οι καινούργιες πίστες και τα λιφτ, τα μπαρ και τα σαλέ στο βουνό, σας προσφέρουν «αυστριακή» ποιότητα για το αγαπημένο σας σπορ και για τα διαλείμματα ξεκούρασης. Σας περιμένουν 35 χλμ πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας στο πιο μοντέρνο χιονοδρομικό κέντρο των Βαλκανίων . Όσοι θα θέλατε να μάθετε σκι θα το φροντίσουν εκπαιδευμένοι σκιερ. Υπάρχουν κάρτες, εξοπλισμός, ελληνόφωνοι δάσκαλοι και φυσικά χιόνι. Εσείς που δεν κάνετε σκι ευκαιρία για να εξερευνήσετε το Μπάνσκο που έχει αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία και αξιοθέατα με παράδοση στη αγιογραφία, στα ξυλόγλυπτα και στις λαϊκές τέχνες. Στο διπλανό χωριό Ντομπρίνιστε υπάρχουν θερμά λουτρά, ευκαιρία για λίγη λουτροθεραπεία και χαλάρωση. Για τις υπόλοιπες ώρες πολύ, πολύ διασκέδαση. Στο Μπάνσκο μας περιμένουν πισίνες, σάουνες, μασάζ, αίθουσες γυμναστικής, μπαρ και καφετέριες, ντίσκο και πάνω από 100 γραφικές ταβέρνες, οι περισσότερες με ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Γουρουνόπουλα, γεμιστά αρνιά και κυνήγι, όλα εκεί! Είναι και το Κυριακάτικο υπαίθριο παζάρι, ανελλιπώς και παντός καιρού, για χαβαλέ ή ακόμα και για αγορές. Μαγαζιά με σουβενίρ, με εξοπλισμό σκι αλλά και με ρούχα και είδη σπορ. Όλα εκεί! 

1 σχόλιο:

LinkWithin

Top