Γνωμικα

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (ΕΚΑΑ)

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας διευκολύνει τα άτομα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στη διάρκεια προσωρινών επισκέψεων στο εξωτερικό.
Συνεπώς, αν πρόκειται να φύγετε για διακοπές, επαγγελματικό ταξίδι ή σύντομη ανάπαυλα ή έχετε σκοπό να σπουδάσετε στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκτήσει μια κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε χρόνο, φασαρία και χρήματα αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό. 
Πιο αναλυτικά:
1. Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο σκοπός της προσωρινής διαμονής είναι η ιατρική περίθαλψη.

2. Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας είναι ατομική κάρτα, η οποία εκδίδεται στο όνομα του κατόχου της κάρτας.

3. Η περίοδος ισχύος της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας καθορίζεται από τον φορέα που την εκδίδει.

4. Οι παροχές σε είδος που χορηγούνται από τον φορέα του κράτους μέλους διαμονής βάσει μιας έγκυρης ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας αποδίδονται από τον αρμόδιο φορέα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Έγκυρη ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας θεωρείται η κάρτα, η περίοδος διάρκειας ισχύος της οποίας δεν έχει παρέλθει.
Ο αρμόδιος φορέας δεν δύναται να απορρίψει την απόδοση του κόστους για τις παροχές με την αιτιολογία ότι το πρόσωπο έπαψε να είναι ασφαλισμένο στον φορέα που εξέδωσε την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας, υπό την προϋπόθεση ότι ο κάτοχος της κάρτας ή του προσωρινού πιστοποιητικού αντικατάστασης έλαβε τις παροχές εντός της περιόδου διάρκειας ισχύος της κάρτας ή του πιστοποιητικού.

5. Όταν εξαιρετικές περιστάσεις εμποδίζουν την έκδοση μιας ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας, εκδίδεται από τον αρμόδιο φορέα ένα προσωρινό πιστοποιητικό αντικατάστασης με περιορισμένη διάρκεια ισχύος. Η αίτηση για τη χορήγηση προσωρινού πιστοποιητικού αντικατάστασης μπορεί να γίνει είτε από τον ασφαλισμένο είτε από τον φορέα του κράτους διαμονής.

6. Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας και το προσωρινό πιστοποιητικό αντικατάστασης είναι σύμφωνα με ένα ενιαίο υπόδειγμα, το οποίο φέρει τα χαρακτηριστικά και τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής.
Στοιχεία που περιέχονται στην ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας

7. Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ονοματεπώνυμο του κατόχου της κάρτας
- Προσωπικό αριθμό αναγνώρισης του κατόχου της κάρτας ή, εάν ο αριθμός αυτός δεν υπάρχει, τον αριθμό του ασφαλισμένου, από τον οποίο προκύπτουν τα δικαιώματα του κατόχου της κάρτας
- Ημερομηνία γέννησης του κατόχου της κάρτας
- Ημερομηνία λήξης της κάρτας
- Κωδικό ΙSO του κράτους μέλους έκδοσης της κάρτας
- Κωδικό αριθμό και ακρώνυμο του αρμόδιου φορέα
- Λογικό αριθμό της κάρτας

Χρήση της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας

8. Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας μπορεί να χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις προσωρινής διαμονής κατά τις οποίες ένας ασφαλισμένος απαιτεί παροχές σε είδος, ανεξαρτήτως του σκοπού της διαμονής, ο οποίος μπορεί να είναι ο τουρισμός, οι επαγγελματικές δραστηριότητες ή οι σπουδές.

9. Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας αποδεικνύει ότι ο κάτοχος της κάρτας δικαιούται παροχές ασθένειας σε είδος στο κράτος μέλος διαμονής, οι οποίες καθίστανται αναγκαίες για ιατρικούς λόγους και οι οποίες χορηγούνται κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σε ένα άλλο κράτος μέλος, ώστε ο κάτοχος της κάρτας να μην αναγκάζεται να επιστρέψει στο αρμόδιο κράτος ή το κράτος κατοικίας για να λάβει την απαραίτητη θεραπεία.
Ο σκοπός των παροχών αυτού του τύπου είναι να επιτρέπεται στον/στην ασφαλισμένο/ασφαλισμένη να συνεχίσει τη διαμονή του/της υπό ιατρικά ασφαλείς συνθήκες.

10. Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας δεν καλύπτει παροχές ασθένειας σε είδος στις περιπτώσεις εκείνες που ο σκοπός της διαμονής είναι η ιατρική περίθαλψη.

11. Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας εγγυάται ότι ο κάτοχος της κάρτας λαμβάνει στο κράτος μέλος διαμονής την ίδια περίθαλψη (διαδικασίες και τιμολόγια) με ένα πρόσωπο που καλύπτεται από το σύστημα ασφάλισης ασθένειας αυτού του κράτους.

Για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ

Για να προμηθευτεί ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την ΕΚΑΑ θα πρέπει να απευθυνθεί στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του στο οποίο θα υποβάλλει "Αίτηση 'Eκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας" προσκομίζοντας το θεωρημένο Βιβλιάριο Υγείας του και το Διαβατήριο ή νέου τύπου Ταυτότητα.

Σημείωση:Έχει αναφερθεί ότι ορισμένοι δικτυακοί τόποι προσφέρουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας έναντι χρημάτων. Να θυμάστε ότι η κάρτα διατίθεται δωρεάν από τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας

(πηγές:ika.gr,Eur-lex )

3 σχόλια:

  1. θα το έχω υπ' όψιν για ταξίδια εξωτερικού ;-) αν και που να βρείς λεφτά για τέτοια :-)
    Πάντως ακούγεται ενδιαφέρον αν ισχύει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Top