Γνωμικα

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ποιότητα συγχρονισμού ADSL γραμμής

Επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://192.168.1.1 (Συνήθως) για να μπείτε στο Web Interface του Router. Στην αρχική σελίδα Status, στο κάτω μέρος της οθόνης σας, εμφανίζονται τα ποιοτικά στοιχεία συγχρονισμού της γραμμής.


Noise Margin-Θόρυβος, Line Attenuation

Θόρυβος
 γενικά είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια που προέρχεται από πηγές εκτός πομπού.

SNR (Signal to Noise Ration)
 ή Noise Margin είναι ο σηματοθορυβικός θόρυβος. Εκφράζει την
ισχύ ενός σήματος προς την ισχύ του θορύβου που το συνοδεύει. Ζητούμενο είναι να δούμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τιμή που θα δηλώνει ότ το σήμα είναι πολύ μεγαλύτερο από το θόρυβο.
SNR=10 log(S/N).

Μια τιμή Noise Margin 20 dB σημαίνει οτι το σήμα είναι 100 φορές μεγαλύτερο από το θόρυβο. Για τιμές κάτω των 12 dB συνήθως ο συγχρονισμός είναι ασταθής.


ΠΙΝ. 1 (Εμφανίζονται τιμές Noise Margin)

Attenuation-εξασθένιση
Εξασθένιση είναι η απώλεια ενέργειας κατά τη διάδοση του σήματος. Δείχνει ουσιαστικά ποιά πoσότητα του σήματος χάνεται κατά τη διαδρομή σε σχέση με το αρχικό. Η απώλεια σήματος εκφράζεται σε dB/km. Ζητούμενο είναι να δούμε όσο το δυνατόν μικρότερη τιμή που θα δηλώνει ότι χάνεται μικρή ποσότητα του σήματος.

Μια τιμή 50 dB σημαίνει ότι το μόντεμ/ρούτερ λαμβάνει μόλις 1/100000 του αρχικού σήματος και σίγουρα έχει πρόβλημα να διατηρήσει το συγχρονισμό.


ΠΙΝ. 2 (Εμφανίζονται τιμές Attenuation)

Το Αttenuation σχετίζεται άμεσα με την απόσταση. Κατά προσέγγιση θεωρείται ότι παρουσιάζεται εξασθένιση 13,81 dB ανά km. Διαιρώντας την τιμή του Αttenuation με 13,81 βρίσκουμε μια προσεγγιστική τιμή για την απόσταση από το DSLAM σε km.

Πχ, ένα Αttenuation 50dB διαιρούμενο με 13,81 δίνει μια εκτιμώμενη απόσταση 3,6 klm.




Άρα, στο συγκεκριμένο παράδειγμα παρακάτω, εξάγουμε τα εξής συμπεράσματα:

Η γραμμή έχει Noise Margin στο downsream που μας ενδιαφέρει 28,7 dB, είναι επομένως μια γραμμή που σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα 1 συγχρονίζει πάρα πολύ καλά.

Εμφανίζεται Attenuation στο downstream 4 dB, είναι επομένως μια γραμμή που σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα 2 συγχρονίζει εξαιρετικά, χωρίς εξασθένιση, αποτέλεσμα της μικρής απόστασης από το dslam του ΟΤΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Top