Γνωμικα

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η νέα κυβέρνηση

Ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Την άλλη εβδομάδα θα ορκιστούν οι Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χάρης Παμπούκης. Με ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου θα ξεκινήσει την Κυριακή, 19 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, η τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. Η συνεδίαση της Κυριακής θα διαρκέσει περί τις 5 με 6 ώρες και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας.



Το νέο κυβερνητικό σχήμα:
Πρωθυπουργός
Γεώργιος Α. Παπανδρέου 




Αντιπρόεδρος 
Θεόδωρος Πάγκαλος

Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών: 
Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 
Υπουργός : Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός: Παντελής Τζωρτζάκης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός : Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός : Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός : Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπλ. Υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπλ. Υπουργός : Παντελής Οικονόμου

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Σταύρος Λαμπρινίδης
Αναπλ. Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Αναπλ. Υπουργός: Χάρης Παμπούκης
Αναπλ. Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραϊτης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπλ. Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου
Αναπλ Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Χρήστος Αηδόνης
Υφυπουργός :Μάρκος Μπόλαρης
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός : Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός : Γιώργος Νικητιάδης

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 
Υπουργός Επικρατείας: Ηλίας Μόσιαλος

Όπως ανακοινώθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, το καινούργιο θεσμικό όργανο που συστήνεται, θα συμμετέχουν οι εξής δέκα υπουργοί: Δημήτρης Ρέππας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

Η ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο
Χωρίς την παρουσία των Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χάρη Παμπούκη, ορκίσθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης.

Οι τέσσερις αναμένεται να ορκισθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων, αφενός, Εσωτερικών και, αφετέρου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα προέλθουν από τη διάσπαση του ως τώρα υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως και υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας -στο οποίο ενοποιούνται τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Αλιείας-, βρίσκονται σε επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, που ορίστηκαν μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφτασαν στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη είχε πάρει θέση στην αίθουσα τελετών της Προεδρίας η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, υπό τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιο, ο οποίος χοροστάτησε της ορκωμοσίας.

Στη συνέχεια, αφού υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα νέα μέλη της κυβέρνησης κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Δεν πρόκειται να ορκισθούν οι παραμένοντες στις θέσεις τους υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς δεν αλλάζουν υπουργείο και αρμοδιότητες.

Οι «πρωτάρηδες» της κυβέρνησης
Επτά νέα πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία περιλαμβάνει το νέο σχήμα, που ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή.

Πρόκειται για:
Τον βουλευτή Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλο, που ορίσθηκε υφυπουργός Εσωτερικών, τον εξωκοινοβουλευτικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου Παντελή Τζωρτζάκη, που ορίσθηκε υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αρμοδιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη, που ορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών, τον βουλευτή Α’ Αθήνας Παντελή Οικονόμου, που ορίσθηκε υφυπουργός Οικονομικών, τον βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπηλιόπουλο, που ορίσθηκε υφυπουργός Άμυνας, τον βουλευτή Χαλκιδικής Γιάννη Δριβελέγκα, που ορίσθηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τον βουλευτή Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο, που αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στην κυβέρνηση, εξάλλου, επανέρχονται δύο πολιτικοί που μετείχαν και σε προηγούμενα σχήματα. Πρόκειται για τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Υγείας Μάρκο Μπόλαρη.

Ποιοι μπήκαν στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ποιοι αποχώρησαν
Από 41 πρόσωπα, επτά λιγότερα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελείται το νέο κυβερνητικό σχήμα. Νέα πρόσωπα -εννέα συνολικά- είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου και οι υφυπουργοί Πάρης Κουκουλόπουλος, Παντελής Τζωρτζάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας και Κώστας Σπηλιόπουλος.

Από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα δεν μετέχουν στη νέα κυβέρνηση δεκαέξι στελέχη, Πρόκειται για τους υπουργούς Δημήτρη Δρούτσα (ο οποίος ως πρώτος επιλαχών ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα καλύψει το "κενό" του νέου υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη), Τίνα Μπιρμπίλη, Λούκα Κατσέλη και Γιάννη Διαμαντίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη, καθώς και τους υφυπουργούς Μιλένα Αποστολάκη, Άννα Νταλάρα, Θεοδώρα Τζάκρη, Ελπίδα Τσουρή, Γιώργο Ντόλιο, Δημήτρη Κουσελά, Σπύρο Κουβέλη, Παναγιώτη Ρήγα, Γιάννη Πανάρετο, Σπύρο Βούγια και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Αντίδραση της ΝΔ από τον κ. Γιάννη Μιχελάκη
«Ο κ. Παπανδρέου πρώτα παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Μετά βάφτισε την αδυναμία «ανασχηματισμό». Έναν ανασχηματισμό-καραμπόλα, που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του.

Κυρίαρχη ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης η αντικατάσταση Παπακωνσταντίνου.

Ομολογία απίστευτης οργανωτικής ανικανότητας η δημιουργία μιας Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία μετέχουν οι μισοί υπουργοί με σκοπό να συντονίζουν τους άλλους μισούς. Και που, για πρώτη φορά -παγκόσμια πρωτοτυπία- δεν θα λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη σκοπιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, αλλά και για το ρόλο που θα έχει.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διάλυση των δύο εθνικών πρωταθλητών της Οικονομίας μας, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας. Ειδικά της Ναυτιλίας, που εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται από Υπουργείο σε Υπουργείο.

Ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αντί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, έφτιαξε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία για να εφαρμόσει την ίδια λαθεμένη πολιτική».

Αντίδραση του ΚΚΕ, στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος
Ως "μία ακόμα επικίνδυνη κυβέρνηση για το λαό, για τη ψήφιση των νέων βάρβαρων μέτρων και την προετοιμασία της πιο φανερής κυβερνητικής συνεργασίας των κομμάτων της πλουτοκρατίας", χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, τονίζει: "τώρα λαϊκή - πολιτική αφύπνιση, οργάνωση και δράση με το ΚΚΕ και εκλογές. Τα κόμματα του συστήματος δεν αλλάζουν, αλλάζοντας πρόσωπα. Γίνονται μόνο χειρότερα για το λαό".

Αντίδραση του ΛΑΟΣ
"Από μία οικουμενική Κυβέρνηση, καταλήξαμε σε μία Κυβέρνηση "βαθύ ΠΑΣΟΚ"", υπήρξε το πρώτο σχόλιο του γραφείου τύπου του ΛΑΟΣ μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. "Η Ελλάδα έχασε μία χρυσή ευκαιρία γιατί κάποιοι δεν διαχειρίστηκαν καλά το θέμα, ή δεν ήθελαν να το διαχειριστούν", προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αντίδραση του ΣΥΝ
"Η ιλαροτραγωδία που ζούμε τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται με τον σημερινό ανασχηματισμό", αναφέρει σχόλιο του Συνασπισμού για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ωστόσο σημειώνει ο ΣΥΝ, "τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πορεία προς την πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης" και προσθέτει ότι "είναι παντελώς αδιάφορο το ποιος υλοποιεί την πιο άδικη και αντικοινωνική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, όταν το ζητούμενο είναι η πλήρης ανατροπή της".

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι "η ευκολία με την οποία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευσ,η ανταλλάσσουν κατηγορίες και προσκλήσεις για κοινή "εθνική" προσπάθεια αποτυπώνει το πόσο όμοιες είναι οι πολιτικές τους και πόσο υποκριτική απέναντι στο λαό είναι η στάση τους" και καταλήγει: "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι μέρος του κατεστημένου φαύλου πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών που κλείνει τον κύκλο του".

Αντίδαση της Δημοκρατικής Αριστεράς
"Με την πολιτική που επί 20 μήνες εφάρμοσε η κυβέρνηση, η χώρα και η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης. Το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής πρέπει να αλλάξει", ήταν το σχόλιο της Δημοκρατικής Αριστεράς για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, για τον οποίο σημειώνει ότι "το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ο προσωρινός εξωραϊσμός της εικόνας" που "δεν θα έχει αντοχή".

Αντίδραση της Δημοκρατικής Συμμαχίας
«Ο ανασχηματισμός ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του κ. Παπανδρέου να επιβιώσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Προέκυψε μια εκλογική κυβέρνηση μετατάξεων και ισορροπιών», σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Το βασικό ζητούμενο για την πατρίδα παραμένει η αποφυγή της χρεοκοπίας και η κινητοποίηση για το σκοπό αυτό, όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, στη βάση της ειλικρίνειας και των συγκεκριμένων πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να πετύχουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Top