Γνωμικα

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Rapidshare ιδιωτικότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο, το Rapidshare γνωστοποίησε στοιχεία χρήστη του (ip adress) στην δισκογραφική βιομηχανία. Η κίνηση αυτή είχε ως
αποτέλεσμα έρευνες στο σπίτι του χρήστη.

 Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα Arstechnica αναφέρει πως η δημοφιλής υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων φέρεται να έχει ξεκινήσει να παραδίδει στην μουσική βιομηχανία στοιχεία χρηστών προκειμένου να διωχθούν όσοι διαμοιράζουν αρχεία. Οι εταιρείες εμφανίζονται να κάνουν χρήση της παραγράφου 101 της γερμανικής νομοθεσίας περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι περιεχομένου μπορούν να ζητήσουν από τον πάροχο με δικαστική εντολή τα στοιχεία του χρήση που κρύβεται πίσω από μια IP.
To θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από την καταγγελία χρήση σύμφωνα με την οποία έγινε έρευνα στο σπίτι του. Ο συγκεκριμένος χρήστης είχε ανεβάσει στο Rapidshare το νέο άλμπουμ των Metallica με την ονομασία "Death Magnetic", μία μέρα πριν την παγκόσμια επίσημη πρεμιέρα του. Η δισκογραφική εταιρεία ζήτησε πληροφορίες από το Rapidshare και σύμφωνα πάντα με τις αναφορές το Rapidshare ανταποκρίθηκε δίνοντας την διεύθυνση ip.
Ήταν η σειρά της εταιρείας του χρήστη, της Deutsche Telekom, η οποία πριν ακόμα εκδοθεί η δικαστική εντολή παρέδωσε στην δισκογραφική τα στοιχεία του κατόχου της συγκεκριμένης ip.
To Rapidshare έχει αρνηθεί προς το παρόν να κάνει κάποιο σχόλιο στο Arstechnica, όμως το γερμανικό site (Gulli) που αποκάλυψε την υπόθεση έχει δημοσιεύσει σκαναρισμένο αντίτυπο της δικαστικής απόφασης ενώ ισχυρίζεται πως το Rapidshare του επιβεβαίωσε την ιστορία σε off the record email.

Οι επισκέψεις του Rapidshare στα γερμανικά δικαστήρια δεν χαρακτηρίζονται ως λίγες. Τον Ιανουάριο του 2008 χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την GEMA, την γερμανική εταιρεία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας πως δεν είναι υπεύθυνο για το τι επιλέγουν οι χρήστες του να ανεβάζουν στο site. To τοπικό δικαστήριο του Ντίσελντορφ δεν πείστηκε και αποφάσισε πως το Rapidshare είναι υποχρεωμένο να διερευνά κατα πόσον κάθε αρχείο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ή όχι. Ακόμα περισσότερο το δικαστήριο διευκρίνισε σε νέα απόφαση του τον Οκτώβριο πως το Rapidshare έχει την υποχρέωση να αφαιρεί άμεσα υλικό που παραβιάζει την νομοθεσία, παρά την διαβεβαίωση του site πως 6 νεοπροσληφθέντες υπάλληλοι του απασχολούνται αποκλειστικά με αυτά τα αρχεία.
Δεν λείπουν οι σκεπτικιστές στην υπόθεση οι οποίοι φοβούνται, μετά τα τελευταία γεγονότα, πως έχει ξεκινήσει στην Γερμανία μία "δημιουργικότερη" ερμηνεία της παραγράφου 101, σχετικά με την αντιστοίχιση ονοματεπώνυμου και διεύθυνσης ip. Με άλλα λόγια την ίδια μεθοδολογία μπορεί να ακολουθήσουν οι εταιρείες και στην περίπτωση των p2p δικτύων.
Η θέση του Rapidshare όμως κρίνεται ως δύσκολη αφού δεν έχει, σύμφωνα με το Arstechnica, πολλά περιθώρια και πρέπει να υπακούσει στην GEMA η οποία το έχει θέσει στο στόχαστρο αφού εικάζεται πως πάνω από τα μισά αρχεία που κατεβαίνουν (diresct download) στον κόσμο είναι αποθηκευμένα στο Rapidshare.
Πηγές: Arstechnica & Adslgr greek-fun.com & http://blog-tou-fititi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Top