Γνωμικα

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τα ψηλά τακούνια κρύβουν κινδύνους

Τα ψηλά τακούνια ήταν πάντοτε η συμπάθεια των ανδρών και το παράπονο των γυναικών. Μπορεί να προσφέρουν κάτι το εντυπωσιακό σε μια γυναίκα, όμως πάντοτε συνδέονταν με πόνο, κούραση και ταλαιπωρία. Μια επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι γυναίκες που τα φορούν καθημερινά θα έχουν μια σειρά προβλήματα, ενώ συστήνουν τη χρήση τακουνιών μια ή δύο το πολύ φορές της εβδομάδας.

Κάθε φορά που μια γυναίκα φοράει ψηλά τακούνια ασκείται συνεχής πίεση στα δάχτυλα των ποδιών, που είναι αρκετή για να αλλάξει μόνιμα τον τρόπο του βαδίσματός της, να προκαλέσει επικίνδυνους τραυματισμούς στους συνδέσμους και να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας! Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Applied Physiology» διενεργήθηκε στο πανεπιστήμιο Griffith στο Queensland της Αυστραλίας, εξέτασε εξονυχιστικά τον τρόπο βαδίσματος γυναικών που φορούν συστηματικά τακούνια και γυναικών που φορούν μόνο ίσια παπούτσια.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πρώτες είχαν την τάση να κάνουν πιο μικρά και «επιθετικά» βήματα ακόμη και όταν δεν φορούσαν ψηλοτάκουνα, ενώ οι δεύτερες είχαν μεγαλύτερο και πιο σταθερό διασκελισμό. Για τις γυναίκες που φορούν τακούνια προέκυψε ότι οι μύες στην καμάρα του ποδιού παραμένουν σφιγμένοι για πολλή ώρα αφού έχουν βγάλει τις γόβες τους. Επιπλέον ανακάλυψαν πως οι γυναίκες που φορούν καθημερινά, ακόμη και στη δουλειά τους, τακούνια, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για την κίνησή τους, ενώ ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται λόγω της ανομοιογενούς επιβάρυνσης μυών και συνδέσμων.

Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα αφορά την άσκηση όσων γυναικών φορούν τακούνια. Επειδή τένοντες και μύες έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί, είναι συχνό το φαινόμενο να προκαλούνται κακώσεις όταν ξεκινούν γυμναστήριο.
Πηγή: Arion Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Top