Γνωμικα

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Οι φωτογραφίες των βραβείων Πούλιντζερ που έγραψαν ιστορία

Η φράση "μία φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις" πρέπει να δημιουργήθηκε ειδικά για εκείνες που τιμώνται με τα βραβεία Pulitzer, την ύψιστη διάκριση στην έντυπη δημοσιογραφία, αφού κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. (pics)
"Πατέρας" των βραβείων ο Ουγγρο-Αμερικανός Joseph Pulitzer, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδας στα τέλη του 19ου αιώνα.
Τα πρώτα Βραβεία απονεμήθηκαν στις 4 Ιουνίου του 1917, όπως ζήτησε με τη διαθήκη του ο ίδιος και έκτοτε ανακοινώνονται τον Απρίλιο κάθε χρόνου.
Οι αποδέκτες του βραβείου επιλέγονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή, που επίσημα διοικείται από τη Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβλέπονται 8 βραβεία, που απονέμονται σε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία και 4 για τις τέχνες και τα γράμματα, ενώ δικαίωμα διεκδίκησης έχουν μόνο ειδήσεις και φωτογραφίες δημοσιευμένες σε εφημερίδες ή οργανώσεις καθημερινών νέων με βάση τις ΗΠΑ.
Από το 1943, βραβείο Pulitzer απονέμεται και για την καλύτερη μουσική σύνθεση, ενώ απονέμονται και ταξιδιωτικές υποτροφίες σε τέσσερις διακεκριμένους φοιτητές της Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας, που επιλέγονται από την σχολή.
Φέτος, στη Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών διοργανώνεται έκθεση με τίτλο "Capture the Moment: The Pulitzer Prize Photographs", που περιλαμβάνει 118 ιστορικές φωτογραφίες, που έχουν τιμηθεί με το βραβείο.
Δείτε μερικές από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες, που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Pulitzer από το 1945 έως και σήμερα.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Top