Γνωμικα

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΚΙΝΗΤΑ (Blood in the Mobile)

Πόσο αθώοι είμαστε όταν αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο;
Πώς τα κινητά τηλέφωνα χρηματοδοτούν τον πόλεμο στο Κονγκό;
Ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής Frank Poulsen, από τη Δανία, ταξίδεψε στο Κογκό με κίνδυνο της ζωής του και συγκέντρωσε αδιάσειστο υλικό με το οποίο πιέζει τη βιομηχανία των κινητών αλλά και διεθνείς οργανισμούς να πάρουν υπεύθυνη στάση και να ελέγξουν την προέλευση των πρώτων υλών τους.
Μπορεί η σχέση με το κινητό μας να είναι μια σχέση αγάπης και εξάρτησης. Δυστυχώς όμως μας συνδέει και με τον πιο αιματηρό πόλεμο στον πλανήτη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο. Μας συνδέει με το αίμα πέντε εκατομμυρίων νεκρών τα τελευταία 15 χρόνια στη Δημοκρατία του Κονγκό και τις γύρω περιοχές. Το ίδιο και τα λάπτοπ, ή οι κονσόλες playstation, που έχουμε όλοι αγοράσει εδώ και 15 χρόνια.

Η Δημοκρατία του Κονγκό, πρώην Ζαΐρ και πρώην αποικία του Βελγίου, έχει την ατυχία να είναι μία από τις πιο πλούσιες περιοχές στον πλανήτη σε φυσικό πλούτο. Εκεί εξορύσσεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής κολουμβίτη-τανταλίτη, ενός υλικού που αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και είναι απαραίτητο για την κατασκευή των κινητών.

Εξορύσσεται, μαζί με άλλα πολύτιμα ορυκτά , σε παράνομα ορυχεία, όπου εργάζονται ανήλικα παιδιά-σκλάβοι. Για τον έλεγχο αυτών των ορυχείων, μαίνεται ο πιο αιματηρός και βάρβαρος εμφύλιος στον πλανήτη

Παιδική σκλαβιά, βιασμοί γυναικών και ακρωτηριασμοί, 5 εκατομμύρια νεκροί, 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, 300.000 πρόσφυγες.

Ο επίσημος στρατός, παραστρατιωτικές ομάδες και συμμορίες ατάκτων πνίγουν στο αίμα το Ανατολικό Κονγκό, για να τροφοδοτήσουν με πρώτες ύλες τη βιομηχανία των κινητών.
Ο Δανός σκηνοθέτης και ακτιβιστής Frank Poulsen ταξίδεψε στο Κονγκό με κίνδυνο της ζωής του και συγκέντρωσε αδιάσειστο υλικό με το οποίο πιέζει τη βιομηχανία κινητών ΝΟΚΙΑ, αλλά και διεθνείς οργανισμούς να τηρήσουν υπεύθυνη στάση και να ελέγχουν την προέλευση των πρώτων υλών τους.

Κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη παλιότερα στην αγορά των διαμαντιών.
Φυσικά η βιομηχανία του κλείνει τις πόρτες στα μούτρα ή, στην καλύτερη περίπτωση, ψελλίζει αοριστολογίες επιπέδου πρωτοετούς των δημοσίων σχέσεων.

Τα «Ματωμένα Κινητά» του Frank Poulsen είναι ένα εντυπωσιακό ερευνητικό ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει πόσο στενή σχέση έχουμε τελικά με το αιματοκύλισμα στο Κονγκό.
Πόσο ρηχή είναι η υπευθυνότητά των μεγάλων εταιριών.
Και πώς, δυστυχώς για όλους μας, κάθε κλήση στο κινητό μάς συνδέει με τα εγκλήματα που διαπράττονται τώρα, εκεί.

Πηγή:hopedies.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Top