Γνωμικα

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Μήνυμα Αισιοδοξίας

Ελβετία: Δεν θα χρεοκοπήσει η ΕλλάδαΑυτό πραγματικά είναι είδηση, καθώς οικονομολόγος μεγάλης ελβετικής τράπεζας διατείνεται ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι αναπόφευκτη, σε αντίθεση με τα σενάρια που επικρατούν.
Ειδικότερα, ο Jan Amrit Poser,επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας Sarasin, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ζυρίχης ΝΖΖ (09/04/11), υποστηρίζει ότι παρότι τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS δείχνουν πιθανότητα 60% για πτώχευση τηςΕλλάδος και 40% για πτώχευση τηςΙρλανδίας και της Πορτογαλίας, αν χρησιμοποιήσει κανείς μία ψύχραιμη ανάλυση κόστους-οφέλους θα διαπιστώσει ότι η χρεοκοπία τηςΕλλάδος δεν είναι πιθανή.
Αντίθετα με την εμπειρία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, το 21% των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται σε ελληνικά χέρια και με μια μείωση 50%, οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν ζημιές ισοδύναμες με το 30% του ελληνικού ΑΕΠ.
Μεγάλες απώλειες θα υποστούν και οι ξένες τράπεζες, που έχουν απαιτήσεις ύψους 154 δισ. δολ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Αυτές οι απώλειες θα πρέπει να πληρωθούν από τους φορολογούμενους, μία προοπτική που οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της ΕΕ θα δυσκολευθούν να δικαιολογήσουν στους πολίτες τους, πολύ περισσότερο από τα δάνεια προς τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει περαιτέρω ότι όσο περισσότερο το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας προοδεύει, τόσο μεγαλύτερα κίνητρα θα έχει η Ελλάδα να ολοκληρώσει την οικονομική αναδιάρθρωση της, αντί να την εγκαταλείψει, λίγο πριν από το τέλος.
Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ ένα πρόγραμμα που προβλέπει μετατροπή των πρωτογενών ελλειμμάτων ύψους 8% του ΑΕΠ το 2009 σε πρωτογενή πλεονάσματα 2.5% του ΑΕΠ το 2012, δηλ. μία βελτίωση 10.5% του ΑΕΠ.
Αυτός όμως ο υπερ-φιλόδοξος στόχος έχει επιτευχθεί και στο παρελθόν, όταν από το 1988 μέχρι το 1994 καταγράφηκε βελτίωση του ελλείμματος κατά 10.7% του ΑΕΠ, παρότι η δραχμή είχε τότε ανατιμηθεί κατά25%.
Ο οικονομολόγος της τράπεζας Sarasin παρουσιάζει πέντε σενάρια μεταβολής του χρέους μέχρι το 2030, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας , που κυμαίνονται από 200% του ΑΕΠ(σενάριο αποπληθωρισμού) μέχρι 66% του ΑΕΠ (σενάριο οικονομικής άνθησης) και καταλήγει ότι τρεις κανόνες μπορούν να επιδράσουν θετικά στην περίπτωση της Ελλάδος.
Η κυβέρνηση να συνεχίσει να θέτει σε τάξη τα του οίκου της, να μειωθεί το βάρος των επιτοκίων και να επανέλθει η υγιής ανάπτυξη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος λιτότητας.
Επομένως οι προοπτικές της Ελλάδος δεν είναι τόσο ζοφερές, όσο τις προβλέπουν οι αγορές, καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Top